Web stranice za mobilne platforme

28. studeni 2011.

Zadnjih nekoliko godina broj ljudi koji internetu pristupa putem svojih mobilnih uređaja značajno se povećao. Sa sve većim brojem pametnih telefona (smartphone) i tablet uređaja na tržištu taj trend još uvijek raste, i to svake godine sve više.

Ako i sami ne posjedujete neki pametni telefon ili tablet, sigurni smo da ste više od jednom oko sebe čuli riječi kao što su iPhone, iPad, Android...

Upravo iz tog razloga nikako nije dobro zanemariti činjenicu o prilagodbi web stranice i za takve mobilne platforme.

Zašto prilagođavati web stranice za mobilne platforme

Iako se u zadnjih nekoliko godina brzina interneta drastično povećala, a cijene pristupa i prometa pale, još uvijek postoji razlika između mobilnog pristupa i onog kojeg većina posjeduje. Mobilni prijenos podataka putem interneta još je uvijek dosta skuplji, a i ponešto sporiji.

Kod mobilnih uređaja postoji još jedan problem, a to je veličina zaslona. Standardne web stranice prilagođavaju se veličinama i rezolucijama stolnih monitora ili prijenosnih računala. Prosječna veličina zaslona kod današnjeg stolnog monitora je 55cm (22"; 1" = 2.54cm) odnosno 38cm kod prijenosnog računala. Prosječna veličina zaslona današnjeg pametnog telefona je oko 9cm, a tablet uređaja oko 24cm. Razlika u odnosu na stolne monitore je kao što se može vidjeti, dosta velika.

Još jedan nedostatak mobilnih uređaja je njihova snaga. Iako se svakodnevno približavaju stolnim računalima, mobilni uređaji još su uvijek nešto slabiji i nisu sposobni toliko brzo prikazivati i obrađivati podatke kao što smo to navikli na standardnim računalima.

Upravo su to razlozi zašto je potrebno razmisliti o alternativnoj verziji web stranice prilagođenoj mobilnim platformama. Prilikom otvaranja standardne web stranice na jednom takvom uređaju, dio elemenata vjerojatno neće biti vidljiv, premalen za čitati, kliknuti i slično. Npr. iPhone uređaji uopće nemaju podršku za flash tehnologiju. Što znači da animacije na web stranicama, ili možda čak čitave web stranice, ako su rađene u toj tehnologiji, uopće neće biti vidljive. Što je veliki nedostatak.

Većina mobilnih uređaja koristi ste se touch metodom, odnosno prstima. Nema strelice miša ili fizičkih tipki. Zato se nailazi na manji problem ako su na web stranicama npr. linkovi ili stavke izbornika male.

Što se događa prilikom prilagodbe web stranica mobilnim platformama

S obzirom na sve ranije navedene prednosti, nedostatke i razlike kod mobilnih uređaja, evo nekih osnovnih stvari koje je potrebno napraviti kod prilagodbe web stranica mobilnoj platformi:

  • sadržaji, odnosno tekstovi, izbornici i slični elementi, moraju biti dovoljno veliki i dostupni da ih korisnik može vidjeti i odabrati bez potrebe za dodatnim povećavanjem
  • izbaciti nepotrebne slike i elemente koji produžuju vrijeme učitavanja i troše internetski promet
  • reorganizirati raspored elemenata tako da sve bude dostupno i vidljivo i na ostalim, manjim veličinama i rezolucijama zaslona

Naravno postoji još niz zahvata koje je potrebno odraditi. Gore smo izdvojili samo neke od najbitnijih.

Tehnologija jako brzo ide naprijed. I kao što smo na početku napomenuli, svake godine sve više korisnika koristi mobilne uređaje. Ako niste još razmišljali web stranicama i svom mjestu na toj brzorastućoj platformi, svakako to napravite jer možda svakim danom gubite potencijalne kupce vaših proizvoda ili korisnike vaših usluga.

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: