Zatražite ponudu
putem online obrasca

Web stranice za mobilne platforme

28. studeni 2011.

Zadnjih nekoliko godina broj ljudi koji internetu pristupa putem svojih mobilnih uređaja značajno se povećao. Sa sve većim brojem pametnih telefona (smartphone) i tablet uređaja na tržištu taj trend još uvijek raste, i to svake godine sve više.

Ako i sami ne posjedujete neki pametni telefon ili tablet, sigurni smo da ste više od jednom oko sebe čuli riječi kao što su iPhone, iPad, Android...

Upravo iz tog razloga nikako nije dobro zanemariti činjenicu o prilagodbi web stranice i za takve mobilne platforme.

Zašto prilagođavati web stranice za mobilne platforme

Iako se u zadnjih nekoliko godina brzina interneta drastično povećala, a cijene pristupa i prometa pale, još uvijek postoji razlika između mobilnog pristupa i onog kojeg većina posjeduje. Mobilni prijenos podataka putem interneta još je uvijek dosta skuplji, a i ponešto sporiji.

Kod mobilnih uređaja postoji još jedan problem, a to je veličina zaslona. Standardne web stranice prilagođavaju se veličinama i rezolucijama stolnih monitora ili prijenosnih računala. Prosječna veličina zaslona kod današnjeg stolnog monitora je 55cm (22"; 1" = 2.54cm) odnosno 38cm kod prijenosnog računala. Prosječna veličina zaslona današnjeg pametnog telefona je oko 9cm, a tablet uređaja oko 24cm. Razlika u odnosu na stolne monitore je kao što se može vidjeti, dosta velika.

Još jedan nedostatak mobilnih uređaja je njihova snaga. Iako se svakodnevno približavaju stolnim računalima, mobilni uređaji još su uvijek nešto slabiji i nisu sposobni toliko brzo prikazivati i obrađivati podatke kao što smo to navikli na standardnim računalima.

Upravo su to razlozi zašto je potrebno razmisliti o alternativnoj verziji web stranice prilagođenoj mobilnim platformama. Prilikom otvaranja standardne web stranice na jednom takvom uređaju, dio elemenata vjerojatno neće biti vidljiv, premalen za čitati, kliknuti i slično. Npr. iPhone uređaji uopće nemaju podršku za flash tehnologiju. Što znači da animacije na web stranicama, ili možda čak čitave web stranice, ako su rađene u toj tehnologiji, uopće neće biti vidljive. Što je veliki nedostatak.

Većina mobilnih uređaja koristi ste se touch metodom, odnosno prstima. Nema strelice miša ili fizičkih tipki. Zato se nailazi na manji problem ako su na web stranicama npr. linkovi ili stavke izbornika male.

Što se događa prilikom prilagodbe web stranica mobilnim platformama

S obzirom na sve ranije navedene prednosti, nedostatke i razlike kod mobilnih uređaja, evo nekih osnovnih stvari koje je potrebno napraviti kod prilagodbe web stranica mobilnoj platformi:

  • sadržaji, odnosno tekstovi, izbornici i slični elementi, moraju biti dovoljno veliki i dostupni da ih korisnik može vidjeti i odabrati bez potrebe za dodatnim povećavanjem
  • izbaciti nepotrebne slike i elemente koji produžuju vrijeme učitavanja i troše internetski promet
  • reorganizirati raspored elemenata tako da sve bude dostupno i vidljivo i na ostalim, manjim veličinama i rezolucijama zaslona

Naravno postoji još niz zahvata koje je potrebno odraditi. Gore smo izdvojili samo neke od najbitnijih.

Tehnologija jako brzo ide naprijed. I kao što smo na početku napomenuli, svake godine sve više korisnika koristi mobilne uređaje. Ako niste još razmišljali web stranicama i svom mjestu na toj brzorastućoj platformi, svakako to napravite jer možda svakim danom gubite potencijalne kupce vaših proizvoda ili korisnike vaših usluga.

Izrada web stranica

Naša jezgra poslovanja i područje u kojem imamo najviše iskustva je upravo izrada web stranica po mjeri, za bilo koju djelatnost ili područje, neovisno čime se Vaša tvrtka bavi.

Izrada web trgovine

Internet trgovina je prodajno mjesto otvoreno 24 sata dnevno, svaki dan u godini. Otvaranje internet trgovine zahtjeva neusporedivo nižu investiciju s nemjerljivo većim potencijalom od fizičke trgovine.

Programiranje po mjeri

Potrebna Vam je aplikacija prilagođena Vašem poslovanju? Projektiramo i izrađujemo sve, od jednostavnih do kompleksnih sustava koji u potpunosti odgovaraju Vašim potrebama.

Blog

Svima treba jedan dobar vodič za kupovinu darova

Što pokloniti za Božić? Izradite vodič za kupovinu poklona i privucite kupce u web shop!

Kupci su strašno zauzeti preko blagdana. Nemaju vremena za disanje, a kamoli za razmišljanje što će najmilijima pokloniti za Božić. Olakšajte im život i izradite vodič za kupnju darova. Za mame, tate, djedove, bake, bradonje, programerske freakove, masterchefove... A kako izraditi vodič koji neće izgledati kao suhoparni popis proizvoda, saznat ćete upravo sada :) 

opširnije

Kontaktirajte nas

MARKER d.o.o.
Braće Radića 52d - Jalkovec
42000 Varaždin

Potražite nas na karti

Tel: 042 / 421 700
Fax: 042 / 421 704

Newsletter