W kao Web, drugi dio

02. siječanj 2012.

Standardi

Zbog iznimne složenosti, otvorenosti koda, ali i dinamične prirode u području razvoja web stranica, vrlo rano pojavila se potreba za standardizacijom i sistematizacijom. U tu svrhu osnovan je World Wide Web Consortium ili kraće W3C. Radi se o tijelu koje ne propisuje, nego preporuča smjernice s ciljem poboljšanja weba kao cjeline. Stručnjaci i entuzijasti diljem svijeta razmjenjuju iskustva vezana za razne aspekte web dizajna ili kodnih, tj. programskih jezika. Organiziraju se susreti i konferencije na kojima se web problematika dodatno pojašnjava. Čest je slučaj da se prilikom uvođenja novih specifikacija određena svojstva pokažu više ili manje uporabljivima. Nije neobično u kratkom vremenskom roku nova svojstva istih pronaći neprimjerenima, tj. smanjene uporabljivosti. Situacija je posebno zanimljiva uvođenjem trenutnih specifikacija HTML-a i CSS-a; HTML5 i CSS3. Naravno, razina podrške kod vodećih preglednika varira stoga je potrebno težiti svojevrsnim razvojnim kompromisima kako bi se omogućilo dosljedno korisničko iskustvo. Brojna testiranja često znaju rezultirati eliminacijom određenih svojstava iz pojedinih specifikacija. Nekad se radi i o vremenskom razdoblju od nepunih mjesec dana. Upravo u tome evidentan je dinamičan karakter weba.

Semantika i SEO

Sukladno tome, dolazi se na vječno pitanje koje glasi: "Treba li svaka web stranica izgledati identično u svim preglednicima"? Odgovor je negativan. Naime, svaki preglednik ima unaprijed predefiniran sustav učitavanja sadržaja na čije funkcioniranje nije moguće uvelike utjecati. Srećom, za tu namjenu postoje skripte koje smanjuju razlike među preglednicima. Ponekad i njihova uporaba postaje predmetom diskusija. Unatoč navedenom, standardizirani i semantički pristup uvijek pomaže. Semantika se bavi značenjem. S web aspekta, riječ je o razvojnoj praksi koja složenoj cjelini daje smislen izgled primjenom određenih principa.

Ogromne, naizgled besmislene količine koda nastoje se optimizirati za što jednostavniju izvedbu i održavanje uz moguće nadogradnje. Adekvatno uobličen, validan kod utječe na optimizaciju za tražilice. SEO (Search Engine Optimization) kao disciplina ima mističan prizvuk i konotacije. Pojedini web eksperti znaju posvetiti godine rada isključivo tome dinačnome području. Ukratko, primjena najnovijih Googleovih preporuka obično daje korektne rezultate u određenom vremenskom periodu.

CMS

Profesionalno izrađene i optimizirane stranice utječu na prisutnost krajnjeg korisnika na internetu, općenito. Za gotova, provjerena SEO rješenja, ponekad je preporučljivo upotrijebiti CMS. CMS (Content Management System) ili sustav upravljanja sadržajem omogućava korisniku intuitivno i jednostavno nadopunjavanje postojećih web stranica. Dijele se na komercijalne, besplatne (WordPress, Drupal, Joomla...), tj. otvorenoga koda i nekomercijalne, tj. zatvorenoga koda. Pojedini CMS-ovi pokazali su se izuzetno pogodnima za pojedine djelatnosti pojedinaca ili tvrtki. Osim toga, svaki ozbiljniji CMS opremljen je osnovnim postavkama optimizacije za vodeće tražilice (Google, Bing, Yahooo). Marker koristi vlastiti, visokokvalitetni CMS trenutne verzije 3.1. Statične web stranice bivaju integrirane s Marker CMS-om, sukladno potrebama klijenata.

Trendovi

Kao i u mnogim segmentima stvarnosti tako i u području web dizajna, odnosno razvoja web stranica istaknutu ulogu igraju trendovi. Trendovi se vezuju uz pojedina vizualna rješenja i stilove. Terminom stil označava se dobar način izvođenja neke radnje. U web dizajnu, pojam stila suštinski je povezan s odnosom forme i sadržaja. Forma bez sadržaja je nepotpuna, sadržaj bez forme odbojan. Dobar stil, vizualni i programski, rezultat je profesionalnoga pristupa web problematici. Tako primjerice postoji korporativan stil, blogerski stil...Sadržaj definira vrstu stila. Uz loš stil, vezuje se vizualni neukus, nepravilno strukturiran kod i kao krajnji rezultat nefunkcionalnost. Čest je slučaj da needuciranost klijenata utječe na formuliranje dizajnerskih zahtjeva koji su nestandardirani, neprimjereni i često neizvedivi. Ono što je potencijalno vizualno atraktivno, ne mora biti posve adekvatno i pogodno za tražilice.

Zaključak

Glavna premisa današnje globalne web produkcije ostvarivanje je funkcionalnosti web stranica u narednih petnaestak godina. Današnja verzija weba označava se terminom web 2.0. Odlikuje je vizualna jednostavnost, preglednost i uporabljivost. Web preglednici postaju sve bolje opremljeni podrškom za nova svojstva postojećih specifikacija kodnih i programskih jezika. Zanimljiva su buduća predviđanja. Često se odlazi vrlo daleko pretpostavljajući da će web preglednici potpuno zamijeniti desktop aplikacije...Kako god bilo, nitko ne može s potpunom sigurnošću predvidjeti tijek razvoja. Preostaje nam vidjeti što će biti i uključiti se jer snaga weba je sveljudska i sveobuhvatna.

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: