Vlada pokrenula program mikro kreditiranja - za samo 1200kn mjesečno pruža se prilika za ulaganje u web shop

02. kolovoz 2013.

U sve oskudnijem plasmanu bankarskih kredita za poduzetnike, posebice kada su u pitanju mali gospodarstvenici i obrtnici, Vlada je odlučila pomoći mikro kreditiranjem. Riječ je o prvom pilot projektu Hamag Investa (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije), “teškom” 2,1 milijun kuna, putem kojeg će se malim i srednjim poduzetnicima dati na raspolaganje krediti do 70 tisuća kn, i to samo uz predočenje zadužnice te programa koji pokazuje mogućnost otplaćivanja rate od maksimalnih 1200kn mjesečno.

Odobreni krediti će se davati uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,99% (za usporedbu, bankarska kamata se kreće između 7 i 10%), uz 6 mjeseci počeka i rok otplate od 5 godina. Prema riječima ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, riječ je o trenutno najjeftinijom obliku zaduživanja u Hrvatskoj.

Javni poziv za mikro kreditiranje biti će objavljen sutra, 3. kolovoza, u dnevnom tisku i na web stranicama Hamag Investa, a natječaj će trajati sve do 23. rujna. Dok se kroz ovaj program planira ove godine odobriti minimalno 30 kredita, prema riječima ministra Marasa, radi se tek o uvodu u cijelu priču.

Već iduće godine putem strukturnih EU fondova biti će pokrenut novi program mikro kreditiranja, s daleko većim budžetom u iznosu od čak 50 milijuna €.

Iako su krediti prvenstveno namijenjeni ulaganju u osnovna i obrtna sredstva, članica uprave Hamag Investa, Lidija Jus, nada se dobrom odazivu kada su u pitanju IT ulaganja.

Za 1200kn mjesečno, ovo je odlična prilika da si poduzetnici moderniziraju poslovanje s ICT tehnologijom, posebice kada je u pitanju dovođenje tvrtke u internet vode - bilo da se radilo o web stranicama ili pružanju svojeg asortimana proizvoda kroz web trgovinu, daje se mogućnost investiranja u tehnologiju za koju je povrat uloženog de facto zagarantiran.

Inače, ovo nije prvi pokušaj Vlade da izravnim ulaganjima podupre malo i srednje poduzetništvo - već je ranije ove godine krenuo program Poduzetničkog impulsa s budžetom od 730,5 milijuna kuna. Dok je tamo stavljen fokus na realizaciju financijski sveobuhvatnijih projekata, mikro kreditiranje je prilika da se mnogi poduzetnici uz znatno dostupnija novčana sredstva moderniziraju poslovanje u svrhu ostvarivanja većih prihoda te bolje konkurentnosti na zajedničkom EU tržištu.

Ako planirate iskoristiti tu priliku, za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju putem telefona na 042/421 700 ili na e-mail adresi [email protected]

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: