Vlada pokrenula program mikro kreditiranja - za samo 1200kn mjesečno pruža se prilika za ulaganje u web shop

02. kolovoz 2013.

U sve oskudnijem plasmanu bankarskih kredita za poduzetnike, posebice kada su u pitanju mali gospodarstvenici i obrtnici, Vlada je odlučila pomoći mikro kreditiranjem. Riječ je o prvom pilot projektu Hamag Investa (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije), “teškom” 2,1 milijun kuna, putem kojeg će se malim i srednjim poduzetnicima dati na raspolaganje krediti do 70 tisuća kn, i to samo uz predočenje zadužnice te programa koji pokazuje mogućnost otplaćivanja rate od maksimalnih 1200kn mjesečno.

Odobreni krediti će se davati uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,99% (za usporedbu, bankarska kamata se kreće između 7 i 10%), uz 6 mjeseci počeka i rok otplate od 5 godina. Prema riječima ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, riječ je o trenutno najjeftinijom obliku zaduživanja u Hrvatskoj.

Javni poziv za mikro kreditiranje biti će objavljen sutra, 3. kolovoza, u dnevnom tisku i na web stranicama Hamag Investa, a natječaj će trajati sve do 23. rujna. Dok se kroz ovaj program planira ove godine odobriti minimalno 30 kredita, prema riječima ministra Marasa, radi se tek o uvodu u cijelu priču.

Već iduće godine putem strukturnih EU fondova biti će pokrenut novi program mikro kreditiranja, s daleko većim budžetom u iznosu od čak 50 milijuna €.

Iako su krediti prvenstveno namijenjeni ulaganju u osnovna i obrtna sredstva, članica uprave Hamag Investa, Lidija Jus, nada se dobrom odazivu kada su u pitanju IT ulaganja.

Za 1200kn mjesečno, ovo je odlična prilika da si poduzetnici moderniziraju poslovanje s ICT tehnologijom, posebice kada je u pitanju dovođenje tvrtke u internet vode - bilo da se radilo o web stranicama ili pružanju svojeg asortimana proizvoda kroz web trgovinu, daje se mogućnost investiranja u tehnologiju za koju je povrat uloženog de facto zagarantiran.

Inače, ovo nije prvi pokušaj Vlade da izravnim ulaganjima podupre malo i srednje poduzetništvo - već je ranije ove godine krenuo program Poduzetničkog impulsa s budžetom od 730,5 milijuna kuna. Dok je tamo stavljen fokus na realizaciju financijski sveobuhvatnijih projekata, mikro kreditiranje je prilika da se mnogi poduzetnici uz znatno dostupnija novčana sredstva moderniziraju poslovanje u svrhu ostvarivanja većih prihoda te bolje konkurentnosti na zajedničkom EU tržištu.

Ako planirate iskoristiti tu priliku, za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju putem telefona na 042/421 700 ili na e-mail adresi [email protected]

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...