Zatražite ponudu
putem online obrasca

Rječnik e-trgovine - što je to naplata karticama i kako funkcionira?

07. travanj 2014.

Iako je termin sam po sebi sasvim jasan, jedno od najčešćih pitanja koje dobijemo od klijenata vezano je upravo uz naplatu robe na web shopu pomoću kreditnih kartica.

Ljudi obično znaju kako je to mogućnost korištenja bankovne kartice kako bi se na internetu platilo nešto, no mnogima još uvijek nije jasna procedura prema kojoj se odvija takav oblik plaćanja.

Kada čovjek nešto ne razumije, onda se tu naravno pojavi i onaj strah da će se neki zlonamjerni haker dočepati nečijih podataka.

Pa krenimo onda redom da pojasnimo te stvari i razbijemo, kao što ćete ubrzo vidjeti, nepotrebne strahove.

Naplata karticama je prije svega opcionalna mogućnost koju vlasnik web shopa može i ne mora iskoristiti (uvijek ostaje mogućnost plaćanje robe pouzećem ili virmanom).

Moguća je isključivo uz potpisan ugovor s jednom od specijaliziranih tvrtki koje pružaju programsku podršku za takve oblike transakcija.

Ona se u stručnoj terminologiji naziva payment gateway, a riječ će o ničem drugom nego li programu koji je posrednik između banke u kojoj klijent ima otvoren svoj račun te trgovca kojemu se novac šalje u zamjenu za robu iz košarice.

Taj software ima zadatak da temeljem narudžbe s web shopa, banci pošalje zahtjev za naplatom robe koja zatim isti odobri te novce s klijentovog računa šalje na račun trgovca preko kojeg on posluje kao pravna osoba.

Long story short, kupac kada na web shopu ide platiti robu s kreditnom karticom, podatke o kreditnoj kartici ovisno o načinu implementacije payment gatewaya, upisuje na samom web shopu (uz dakako vrlo visoke sigurnosne standarde) ili na web adresi sustava gdje se obavlja transakcija (na web stranici payment gatewaya).

U takvim sustavima koji moraju raditi prema ISO standardima (kada to imate, znači da je neovisni revizor utvrdio da radite prema visokim standardima struke), zloporabe su de facto nemoguće.

Da budemo slikoviti, mnogo je veća vjerojatnost da će opljačkati kada plaćate s karticom gorivo na benzinskoj, nego li kada kupujete nešto na web shopu.

Čak ako i unatoč tome ne želite na svakom web shopu ostaviti podatke o svojoj kreditnoj kartici, uvijek možete na PayPalu besplatno otvoriti račun na kojem onda držite podatke o  svim svojim kreditnim karticama.

Taj servis vrlo je jednostavno implementirati na svaki web shop pa recimo ako idete platiti robu, tijekom checkout procesa vas web shop prebaci na stranicu PayPala gdje se prijavite i platite ono što morate.

Očigledna prednost ovakvog sustava je da na samo jednom mjestu držite podatke o svojim kreditnim karticama pa kada treba robu negdje platiti, jednostavno se ulogirate u svoj račun i platite, pod uvjetom da web shop podržava PayPal (što danas podržava velika većina njih).

Implementacija PayPala je također opcionalna, no pravilo koji vrijedi za svaki web shop je sljedeće - više mogućnosti naplate robe = veći promet.

Izrada web stranica

Naša jezgra poslovanja i područje u kojem imamo najviše iskustva je upravo izrada web stranica po mjeri, za bilo koju djelatnost ili područje, neovisno čime se Vaša tvrtka bavi.

Izrada web trgovine

Internet trgovina je prodajno mjesto otvoreno 24 sata dnevno, svaki dan u godini. Otvaranje internet trgovine zahtjeva neusporedivo nižu investiciju s nemjerljivo većim potencijalom od fizičke trgovine.

Programiranje po mjeri

Potrebna Vam je aplikacija prilagođena Vašem poslovanju? Projektiramo i izrađujemo sve, od jednostavnih do kompleksnih sustava koji u potpunosti odgovaraju Vašim potrebama.

Blog

Svima treba jedan dobar vodič za kupovinu darova

Što pokloniti za Božić? Izradite vodič za kupovinu poklona i privucite kupce u web shop!

Kupci su strašno zauzeti preko blagdana. Nemaju vremena za disanje, a kamoli za razmišljanje što će najmilijima pokloniti za Božić. Olakšajte im život i izradite vodič za kupnju darova. Za mame, tate, djedove, bake, bradonje, programerske freakove, masterchefove... A kako izraditi vodič koji neće izgledati kao suhoparni popis proizvoda, saznat ćete upravo sada :) 

opširnije

Kontaktirajte nas

MARKER d.o.o.
Braće Radića 52d - Jalkovec
42000 Varaždin

Potražite nas na karti

Tel: 042 / 421 700
Fax: 042 / 421 704

Newsletter