Rječnik e-trgovine - što je to naplata karticama i kako funkcionira?

07. travanj 2014.

Iako je termin sam po sebi sasvim jasan, jedno od najčešćih pitanja koje dobijemo od klijenata vezano je upravo uz naplatu robe na web shopu pomoću kreditnih kartica.

Ljudi obično znaju kako je to mogućnost korištenja bankovne kartice kako bi se na internetu platilo nešto, no mnogima još uvijek nije jasna procedura prema kojoj se odvija takav oblik plaćanja.

Kada čovjek nešto ne razumije, onda se tu naravno pojavi i onaj strah da će se neki zlonamjerni haker dočepati nečijih podataka.

Pa krenimo onda redom da pojasnimo te stvari i razbijemo, kao što ćete ubrzo vidjeti, nepotrebne strahove.

Naplata karticama je prije svega opcionalna mogućnost koju vlasnik web shopa može i ne mora iskoristiti (uvijek ostaje mogućnost plaćanje robe pouzećem ili virmanom).

Moguća je isključivo uz potpisan ugovor s jednom od specijaliziranih tvrtki koje pružaju programsku podršku za takve oblike transakcija.

Ona se u stručnoj terminologiji naziva payment gateway, a riječ će o ničem drugom nego li programu koji je posrednik između banke u kojoj klijent ima otvoren svoj račun te trgovca kojemu se novac šalje u zamjenu za robu iz košarice.

Taj software ima zadatak da temeljem narudžbe s web shopa, banci pošalje zahtjev za naplatom robe koja zatim isti odobri te novce s klijentovog računa šalje na račun trgovca preko kojeg on posluje kao pravna osoba.

Long story short, kupac kada na web shopu ide platiti robu s kreditnom karticom, podatke o kreditnoj kartici ovisno o načinu implementacije payment gatewaya, upisuje na samom web shopu (uz dakako vrlo visoke sigurnosne standarde) ili na web adresi sustava gdje se obavlja transakcija (na web stranici payment gatewaya).

U takvim sustavima koji moraju raditi prema ISO standardima (kada to imate, znači da je neovisni revizor utvrdio da radite prema visokim standardima struke), zloporabe su de facto nemoguće.

Da budemo slikoviti, mnogo je veća vjerojatnost da će opljačkati kada plaćate s karticom gorivo na benzinskoj, nego li kada kupujete nešto na web shopu.

Čak ako i unatoč tome ne želite na svakom web shopu ostaviti podatke o svojoj kreditnoj kartici, uvijek možete na PayPalu besplatno otvoriti račun na kojem onda držite podatke o  svim svojim kreditnim karticama.

Taj servis vrlo je jednostavno implementirati na svaki web shop pa recimo ako idete platiti robu, tijekom checkout procesa vas web shop prebaci na stranicu PayPala gdje se prijavite i platite ono što morate.

Očigledna prednost ovakvog sustava je da na samo jednom mjestu držite podatke o svojim kreditnim karticama pa kada treba robu negdje platiti, jednostavno se ulogirate u svoj račun i platite, pod uvjetom da web shop podržava PayPal (što danas podržava velika većina njih).

Implementacija PayPala je također opcionalna, no pravilo koji vrijedi za svaki web shop je sljedeće - više mogućnosti naplate robe = veći promet.

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: