DIY fotografiranje proizvoda: 7 zlatnih savjeta kako dobiti vrhunske i kvalitetne fotografije za web shop

Vrijeme čitanja: 8 min
26. lipanj 2017.

Otvarate web shop? Za početak trebate tri stvari: web shop platformu koja će ispuniti sve vaše zahtjeve, kvalitetan web studio koji će izraditi web shop prema posljednjim standardima i imati zapanjujuće fotografije svojih proizvoda.

Srećom, možemo vam pomoći sa sve tri stavke!

Tvrtka smo koja ima:

 • vlastitu web shop platformu (Marker CMS) preko koje posluje više od 100 web shopova i koje godišnje ostvaruju promete preko 100 milijuna kuna,
 • izrađujemo web shopove prema najnovijim trendovima (dokaz su brojne nagrade na konferenciji Web trgovac godine),
 • i na kraju - vrhunski smo profesionalci u davanju savjeta!

Ovog puta, dat ćemo vam par smjernica pomoću kojih ćete postati novi Lupino!  (ili nešto približno njemu ).

Visoko kvalitetne fotografije određuju uspjeh web shopa

Ako postoji jedna stvar u eCommerce svijetu oko koje ne postoje ikakve nedoumice i rasprave, upravo je važnost visoko kvalitetnih fotografija proizvoda.

Kvalitetne fotografije od velike su važnosti za svaki web shop jer online posjetitelji ocjenjuju vrijednost i pouzdanost proizvoda prema kvaliteti web dizajna koji se velikim dijelom odnosi na same fotografije proizvoda.

No prije nego što pod pauzom uzmete mobitel u ruke i počnete fotografirati proizvode iz ludih kuteva, trebali bi znati ovo:

67% online kupaca kaže kako kvaliteta fotografije proizvoda igra veliku ulogu u odluci hoće li kupiti određeni proizvod ili neće.

To zapravo ima smisla jer je fotografija proizvoda jedini vizualni doticaj kupaca s proizvodom prije nego što ga odluče kupiti. U online shopu kupci ne mogu dodirnuti proizvod, pregledati ga s različitih strana ili ga čak pomirisati, tako da fotografija treba obaviti sav posao online prodaje. 

Visoko kvalitetne fotografije trebale bi biti prioritet za svaki web shop, posebno za one koji žele povećati online prodaju. U idealnom slučaju trebali bi angažirati profesionalnog fotografa, no s ograničenim proračunom teško da ćete ga moći priuštiti. 

Pa ako imate barem malo iskustva u fotografiji, savjetujemo da sami pokušate organizirati jedan dobar photo shooting. Bilo da prodajete obuću, odjeću, tanjure ili jastuke, ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da predstavite svoje proizvode u pravom svijetlu i povećate online prodaju

1. Pravo osvjetljenje je najbitnije

Osnovno osvjetljenje dijeli se na:

 1. Glavno svjetlo (Key Light). Ono je najjače i direktno osvjetljava objekt.
 2. Dopunsko svjetlo (Fill Light). Slabije svjetlo koje služi za uklanjanje nepoželjnih sjena.
 3. Ostala svjetla. Njih koristimo kako bi naglasili detalje i da bi odvojili objekt od pozadine.

Raspored namještanja svjetla je veoma bitna stvar. Glavno svjetlo usmjerite prema samom proizvodu, dopunska svjetla smjestite s desne i lijeve strane, a s ostalim svjetlima se igrajte. 

Što se tiče redoslijeda postavljanja i uključivanja svjetla, neki fotografi prvo naglašavaju detalje, zatim uključuju dopunska svjetla i tek na kraju glavna, dok drugi rade potpuno suprotno - od postavljanja glavnih, pa sve do ostalih svjetla.

Postavljanje osvjetljenja

Najvažnije je da istovremeno ne uključite sva svjetla jer ćete tako teško shvatiti što koje svjetlo osvjetljava, pa ćete se teško riješiti neželjenih sjena ili odbljesaka. Kod postavljanja studijske rasvjete važno je eliminirati vanjsko svjetlo jer ga ne možemo kontrolirati. Zamračite prozore što je više moguće. 

2. Razlika između meke i jake rasvjete

U svakom slučaju želite izbjeći jake sjene koje se stvaraju kada je jačina izvora svjetlosti manja u usporedi s veličinom predmeta.

Kako bi dobili mekanije i prirodnije sjene trebali bi raspršiti izvor svjetlosti dodavanjem difuzora. Difuzori su plohe koje se postavljaju između svjetla i objekta snimanja, a najčešće su to posebne vrste tkanina postavljene na okvir.

Difuzor

Još jedna dobra taktika je odmaknuti svjetlo od objekta snimanja kako bi se izvor svjetlosti proširio.

Mi smo u ovom slučaju upotrijebili softbox rasvjetu koja sama po sebi ne radi jake sjene i koja se koristi obavezno kod jako reflektirajućih proizvoda (boce, nakit, satovi...).

3. Čista bijela pozadina: nešto bez čega dobra fotografija proizvoda ne postoji

Pogledate li malo ponudu proizvoda po stranim i domaćim web shopovima, primijetit ćete da se većina proizvoda nalazi na savršeno čistoj bijeloj pozadini. Razlog je taj što zbog bijele pozadine sav fokus odlazi na proizvod - što se i traži! 

Još jedna prednost fotografiranja proizvoda na bijeloj pozadini je lakša obrada fotografija u programu za uređenje fotografija. 

Bijela pozadina je nešto što se mora imati kod fotografiranja proizvoda

Tako fotografiju cipele vrlo lako može obraditi kao da ste je fotografrali ispred Eiffelovog tornja ili kao da se nalazi na dobro poznatom londonskom pješačkom prijelazu Abbey Road preko kojeg su koračali i sami Beatlesi.

Da bi fotografije ispale što bolje, preporučujemo da razmislite o kupnji profesionalnog foto boxa za reklamnu fotografiju. Foto box je u neku ruku šator koji filtrira svjetlo, uklanja refleksije i sjene te ravnomjerno raspršuje svjetlost. Samo snimanje je vrlo lako - stavite proizvod u šator i fotografirate. Na ebayju ih možete naći već za 7 dolara i na Njuškalu za nešto više novaca.  

Mi u ovom slučaju nismo imali foto box, pa smo koristili komad bijelog papira  Savjetujemo da se držite podalje od bijelih tkanina jer se gužvaju i dobit ćete neželjene sjene koje je u kasnijoj obradi teško maknuti.

4. Držite fotoaparat što mirnije - nabavite stativ

Čak i najmanja vibracija ili pokret tijekom fotografiranja mogu dati neizoštrenu i mutnu fotografiju proizvoda. Štoviše, što je fotoaparat bliže proizvodu, to će zamućenost biti očiglednija. 

Da bi fotoaparat tijekom slikanja bio što mirniji i ostao na mjestu, nabavite stativ, tj. tronožac. Na tržištu postoji niz različitih vrsta stativa, a možete ga nabaviti već za 100 kn. Naravno, što je viša cijena, to je bolja kvaliteta

 

Stativ za što mirniji fotić

 

Savjet plus: ako na fotoaparatu imate ugrađeni timer, možete ga podesiti kako bi smanjili trešnju fotoaparata kod stiskanja gumba.

5. Pravi otvor objektiva (blende) ključan je za dobivanje čiste fotografije proizvoda

Blenda, otvorenost objektiva, f-vrijednost objektiva - sve su to nazivi koji se odnose na otvor koji je smješten u samom objektivu. Njegov zadatak je reguliranje količine svjetlosti koja pada na senzor fotoaparata, tj. kontrolira svjetlinu fotografije, a isto tako kontrolira dubinsku oštrinu polja. 

 

Otvor objektiva je važan

 

Tako će prilično zatvorena blenda (tj. veliki broj f - 16 ili 22) dati oštru fotografiju, a izrazito otvorena (f vrijednost od 1.8 ili 1.4) dat će plitku dubinsku oštrinu što će rezultirati pojavom mutnih elemenata na fotografiji. Budući da smo fotografirali proizvod iza bijele pozadine, primjer razlike između otvorene i zatvorene blende ne bi došao do izražaja.

Zato smo se odlučili za fotografiranje prirode 

Otvor blende

Za fotografiju proizvoda najbolje je koristiti zatvorenu blendu jer će tako cijeli proizvod biti oštar i fokusiran. 

6. Namjestite white balance ili ti ga pravilnu temperaturu fotografije

Svaki izvor svjetla emitira svjetlo određene boje. Tako će fluorescentna rasvjeta dati plavkastu fotografiju, a žarulja sa žarnom niti žućkastu boju. 

Da cipela bijele boje ne bi ispala žućkaste boje, važno je napraviti kvalitetan balans bijele boje. Balans bijele boje je zapravo proces uklanjanja neželjenih boja tako da se fotoaparat prilagođava vrsti izvora svjetla.

Svaki fotoaparat ima automatsko mjerenje balansa bijele gdje fotoaparat najčešće radi pogrešku, pa savjetujemo da izbjegavate ovu opciju.

Uz automatsko mjerenje, postoje i predefinirane postavke balansa bijele kao što su:

 • Tungste: za rasvjetu sa žaruljama - hladi fotografiju, ide prema plavoj nijansi,
 • Fluorescent: za fotografiranje pod fluorescentnom rasvjetom - grije fotografiju, ide prema žutoj, crvenkastoj,
 • Daylight/Sunny: fotografiranje pod prirodnim svjetlom i suncem,
 • Cloudy: snimanje pod prirodnim dnevnim svjetlom bez sunca - za naglašenije boje,
 • Shade: boja u sjeni je nešto hladnija, pa se tom opcijom ona zatopli.

White Balance opcije

I za kraj smo ostavili najbolju opciju - ručno mjerenje balansa bijele koje se radi tako da fotoaparatu dajete referencu za bijelu po kojoj fotoaparat sređuje temperaturu boje cijelog kadra.

Nećemo ići u detalje kako se ta opcija namješta, ali na YouTubeu imate mnogo informativnih video tutoriala

7.  Fotografirajte proizvod iz različitih kuteva

Kao što smo na samom početku naglasili, kupci mogu jedino preko fotografija dobiti vizualni doticaj s proizvodom, pa tijekom photo shootinga fotografirajte proizvod iz što različitijih kuteva. Preporučujemo da se igrate i da uhvatite sve važne detalje koji će kupce potaknuti na kupovinu

Fotografiranje proizvoda iz različitih kuteva

Još nekoliko smjernica za dobivanje kvalitetnih fotografija:

 • Očistite i izglancajte proizvod. Veliki otisci prstiju ili prašina na proizvodu mogu dati amaterske rezultate.
 • DELETE gumb nije vaš prijatelj. Nemojte donositi prebrze prosudbe o kvaliteti fotografija jer one izgledaju drugačije na malom ekranu fotoaparata i na velikom monitoru računala.
 • Filteri i efekti su “out”. Danas je (ne znamo zbog čega) popularno stilizirati fotografije različitim filterima (vintage, funky, urban, dark edges...). Iako su zabavni na Instagramu i Fejsu, katastrofa su za fotografije proizvoda. 

Priprema i fotografiranje proizvoda često je sam početak stvaranja kvalitetnih fotografija. Sljedeći i završni korak je uređivanje fotografija u nekom od programa za uređenje fotografija (npr. Photoshop).

Tijekom obrađivanja fotografija za web shop, pobrinite se da su sve fotografije približno istih dimenzija. Izaberite one najbolje, pravilno ih optimizirajte za Google i uploadajte ih u opis proizvoda.

Znamo da je u početku fotografiranje proizvoda mukotrpan i zamoran posao i da ćete često željeti dići ruke u  zrak jer budimo realni, uz stvaranje kvalitetnih fotografija, još se morate baviti i korisničkom podrškom, morate upravljati web shopom i samom kvalitetom proizvoda.

Ako ipak mislite da će fotografiranje proizvoda biti preveliki zalogaj, u Markeru vam prilikom izrade web shopa možemo ponuditi i uslugu fotografiranja proizvoda

Zašto komplicirati i tražiti, kada sve možete dobiti odmah i na jednom mjestu? Slobodno nam se javite i već ćemo nešto skemijati 

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...