Facebook remarketing: pratite posjetitelje web shopa i servirajte im prave oglase

Vrijeme čitanja: 12 min
23. siječanj 2017.

Jedna od najvećih želja svih trgovaca je da se kupci ponašaju na isti način

Da imaju zacrtani put od točke A do točke B. 

Što kraći i ravniji, to bolje.

No tužna ili, da budemo malo dramatičniji, surova istina je da se od točke A (posjete web shopu) do točke B (ostvarenja kupovine ili drugih poslovnih želja) može doći na različite načine. 

Ti načini su često toliko krivudavi i brežuljkasti da bi trebali angažirati Sherlock Holmesa kako bi saznali gdje su naši posjetitelji sve bili ili kako su uopće došli do nas.

Na primjer, većina posjetitelja će zalutati u web shop, malo prošvrljati po njemu i odmah otići. Dva mjeseca poslije, na društvenim mrežama će vidjeti vaš blog i odlučit će vas opet posjetiti.

Nekoliko dana poslije, ponovno će vas posjetiti. Možda će nakon tjedan dana odlučiti stupiti u kontakt s vama da bi tek nakon mjesec dana razmišljanja napokon odlučili nešto kupiti. Jeeeeeej!

Iako su dotični posjetitelji ostvarili jedan od svima bitnih poslovnih ciljeva (postali su kupci), njihov proces odlučivanja je zaista dugotrajan. 

Upravo iz ovog primjera proizlazi jedan veliki problem s kojim se svi suočavaju - kako se online posjetiteljima urezati u misli nakon što odu s web stranice ili web shopa? 

Osim ako nemate integrirani neki iritirajući i hipnotizirajući jingle koji nagovara na kupovinu, najbolji izbor je remarketing. 

Remarketing nije isto što i banner oglasi

Remarketing ili retargeting u doslovnom prijevodu znači ponovljeno reklamiranje ili ponovljeno usmjeravanje prema ciljanoj publici. 

Budući da mnogi banner oglase i remarketing trpaju u isti koš, bitno je naglasiti da između njih ne postoje nikakvih sličnosti.

Glavna razlika između remarketinga i banner oglasa je u personalizaciji reklama temeljenoj na prethodnim online aktivnostima pojedinog korisnika. 

Remarketing cilja na one koji su pokazali interes za vas

Tipični banner oglasi prikazuju se korisnicima na temelju njihova korisničkog profila, npr. prema dobi, spolu ili interesima. 

Ako čitate Markerov blog i iskoči vam banner za sportske tenisice, očito odgovarate profilu tog oglasa. Imate 35 godina, volite nogomet i fan ste hrvatske repke. Bez obzira na to što vas u ovom trenutku ni malo ne interesiraju tenisice, takvi banneri će se svako malo prikazivati.

Za razliku od tipičnih banner oglasa, remarketing oglasi ciljaju na online korisnike koji su već posjetili vaš web shop ili se nalaze u vašoj bazi podataka, tj. na  listi pretplatnika za newsletter ili na listi kupaca. Dakle, prikazuju se korisnicima koji su već pokazali zainteresiranost za vas.

Remarketing se može iskoristiti na razne načine. Na primjer:

Vrste remarketinga i kako rade

Postoje dvije vrste remarketinga: 

 1. Remarketing temeljen na postojećoj bazi podataka
 2. Remarketing temeljen na Pixelu (implementiranom kodu unutar web domene)

Iako su slični, svaki radi na pomalo drugačiji način. Kojeg ćete izabrati ovisi o vašim potrebama i poslovnim ciljevima. 

Remarketing baziran na Pixelu 

Pixel je zapravo dio JavaScript koda i najbolji je način za ponovno oglašavanje bilo kojem anonimnom korisniku. 

Kako točno radi?

Na primjer, Jurica je došao u vaš web shop. Čim je ušao i složio se s vašim kolačićima, na njegov internet preglednik (eng. browser - Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer) se “nenametljivo prilijepio” dio JavaScript koda (Pixel). Nakon kratkog surfanja po web shopu, Jurica odluči otići i tada se aktivira taj dobro znani kolačić za kojeg malo tko razumije čemu točno služi. 

U ovom slučaju, kolačići šalju signal platformi zaduženoj za prikazivanje oglasa (npr. Facebooku ili Google AdWordsima) da od ovog trenutka prate Juricu s personaliziranim oglasima. Tako će se Jurici prikazivati reklame s obzirom na sadržaj kojeg je gledao unutar web shopa. Na primjer ako je gledao sportske tenisice neće vidjeti oglase za ženske štikle ili torbice.  

Proces remarketinga

Najveća prednost Pixela je ta što on radi kao švicarski sat. Osim što se oglasi počinju prikazivati čim posjetitelji odu sa stranice, vrsta oglasa se određuje prema tome što su posjetitelji radili na stranici i prema vrsti gledanog sadržaja.

S velikim nedostatkom Pixela suočit će se oni koji nemaju bajni online promet. Naime, cijeli Pixel remarketing usmjeren je prema online posjetiteljima, pa ako nemate baš zavidnu online posjećenost, savjetujemo da prije postavljanja Pixela povećate online posjećenost.

To možete učiniti pomoću bolje SEO optimizacije, stvaranjem kvalitetnog sadržaja (content marketing) i uljepšavanjem drugih elemenata unutar web shopa. Ako trebate pomoć kod izrade web shopa, znate gdje smo smiley

Remarketing baziran na postojećoj bazi podataka

Oglasi se mogu usmjeriti i na postojeću bazu podataka, npr. na newsletter pretplatnike ili postojeće kupce, a takva vrsta remarketinga najviše se koristi za oglašavanje na društvenim mrežama kao što su Facebook ili Twitter.

Za ovu vrstu remarketinga potrebno je unijeti odabranu listu kontakata, a platforma koju ste odabrali za remarketing će usmjeriti oglase prema dobivenom popisu.

Kod odabira liste ne morate učitati cijeli popis kupaca ili pretplatnika. Radije ga podijelite na popis onih koji su kupili patike, koji su kupili balerinke ili torbice i na taj način personalizirajte oglase.

U ovom slučaju, vi držite sve konce u rukama, pa dobro iskoristite priliku smiley

Loša strana ove vrste remarketinga je opet količina (u ovom slučaju duljina liste). Što je veći broj klijenata, kupaca ili pretplatnika to ćete vidjeti bolje rezultate.

Uz duljinu, još jedan od čestih problema je bavljenje s listom tj. koliko se trudite održavati je ažurnom. Budući da ste vi zaduženi za uploadanje liste i njezino održavanje, manji su izgledi da će se svi remarketinški oglasi prikazivati u najboljem mogućem trenutku.

Kratki tutorial za Facebook remarketing

Facebook remarketing radi slično kao i Google AdWords samo što se oglasi prikazuju isključivo na Facebooku.

Pojam remarketing je na Facebooku skriven pod opcijom Prilagođena publika (Custom Audience), no koncept je sasvim isti: čim netko posjeti vaš web shop, Facebook stranicu ili stupi u interakciju s vama (lajka, dijeli, komentira ili tagira vaš proizvod ili brend), Facebook će ga označiti kodom (Pixelom). Kada Facebook korisnik pregledava News Feed, vidjet će vaš oglas.

Kreirajte Custom Audience prema postojećoj bazi podataka

Kroz Custom Audience (prilagođenu publiku) Facebook oglasi se usredotočuju na publiku na temelju uploadanog popisa e-mail adresa, brojeva telefona, posjetitelja web stranice, fanova Facebook stranice, ID Facebook korisnika, pa čak i njihova angažmana.

Pogledajmo primjer:

Pretpostavimo da imate popis od 10.000 kupaca koji su kupili određeni proizvod i želite promovirati lansiranje njegove bolje verzije. Jednostavno prenesite popis e-mail adresa na Facebook koji će ih pokušati uskladiti sa svojim korisnicima. Ako je Facebook uspio uskladiti barem 60% liste to znači da sada imate popis od 6.000 Facebook korisnika koji već sada vole prethodnu verziju proizvoda i da će stopa konverzije (jednostavnije rečeno - kupovina) biti poprilično visoka!

Kako stvoriti Custom Audience?

Za početak otvorite Voditelj poslovanja (Business Manager) i u glavnom izborniku pod kategorijom Assets odaberite Publike (Audiences).

Otiđite u Business Manager i pod kategorijom Assets odaberite Audience

U desnom gornjem kutu odaberite Create Audience - Custom Audience.

U Facebook Business Manageru odaberite Custom Audience

Iskočit će prozor u kojem možete odabrati način na koji želite stvoriti publiku. Odaberite Customer file.

U Custom Audience odaberite Customer file

Nakon toga odaberite želite li uploadati vlastitu datoteku ili je prenijeti izravno iz MailChimpa. Odaberite Choose a file or copy and paste data.

U Facebooku odaberite Choose a file or copy and paste data

Možete odabrati između .csv ili .txt datoteke. Važno je napomenuti da se u toj datoteci mora nalaziti samo jedna vrsta podataka, npr. e-mailovi ili brojevi telefona.

Uploadajte listu newsletter pretplatnika iz csv ili txt datoteke

Savjetujemo da polje "Audience name" odmah promijenite kako bi kasnije znali na koju se ciljanu publiku uploadana lista odnosi (Newsletter pretplatnici, Kupci tenisica, Najnoviji newsletter pretplatnici, Stalni kupci...)

Nakon toga odaberite Next. Ako je Facebook pravilno prepoznao vrstu podataka koja se nalazi u datoteci, odaberite Upload & Create.

Facebooku će trebati neko vrijeme da usporedi vaše podatke sa svojima, pa će vaša Custom lista biti gotova tek za nekoliko sati.

Kreirajte Website Custom Audience

Website Custom Audience je vrsta prilagođene publike za koju ne morate imati ikakve postojeće podatke korisnika. 
Umjesto liste, na web stranicu se ubacuje Facebookov kod za praćenje - Pixel koji će označiti i pratiti sve online posjetitelje vašeg web shopa.

Dakle, sve što morate učiniti je čekati korisnike da posjete vaš web shop. 

Da bi stvorili Pixel, otiđite u Business Manager i u glavnom izborniku pod kategorijom Assets odaberite Pixels. 

Stvorite Facebook Pixel

Otvorit će se stranica gdje morate odabrati opciju Create a Pixel (zeleni gumb).

Stvorite Facebook Pixel

 • Unesite ime Pixela.

Bitno je napomenuti da jedan Advert Account (račun oglasa) može imati samo jedan Pixel, pa izaberite ime koje predstavlja vaše poslovanje.

 • Prihvatite Facebookove uvjete korištenja
 • Odaberite "Create Pixel"
 • Dodajte Pixel kod na sve stranice koje želite pratiti. Na primjer, na početnu stranicu, na stranice kataloga proizvoda ili na checkout stranicu.

Ovdje je (ponovno) važno zapamtiti da nije potrebno instalirati različite Pixele za svaku stranicu posebno. Na volju imate samo jedan Pixel po Advert Accountu (računu oglasa) i taj Pixel mora biti isti na svim stranicama unutar vašeg web shopa ili stranice. 

Bilo bi najbolje da za pomoć kod ubacivanja Pixela pitate programera ili koristite neki plugin koji će sve automatski napraviti. Na primjer, za WordPress je među najpopularnijim aplikacijama PixelYourSite.

Ako želite biti sigurni da Pixel pravilno radi, preuzmite besplatnu Google Chrome ekstenziju Pixel Helper

Nakon stvaranja Pixela, na red dolazi stvaranje prve Website Custom publike.

 • za početak otiđite u Business Manager i u glavnom izborniku pod Assets odaberite Audiences
 • u desnom gornjem kutu odaberite Create Audience - Custom Audience
 • odaberite Website traffic. 

Ovdje su mogućnosti neograničene. Možete odabrati oglašavanje prema svim korisnicima koji su posjetili vaš web shop ili stranicu, a isto tako možete odabrati samo one koji ispunjavaju određene uvjete. Ti uvjeti su moćan alat i prilično ih je jednostavno stvoriti.

Tipovi Website Custom Audience

Website Custom Audience

Kod stvaranja Website Custom publike imat ćete sljedeće mogućnosti:

 1. Svatko tko je posjetio vašu web stranicu
 2. Oni koji su posjetili određene web stranice (URL adresu)
 3. Oni koji su posjetili određene web stranice, ali nisu ostale
 4. Oni koji nisu posjetili web stranicu već određeno vrijeme

1. Svatko tko je posjetio vašu web stranicu

Prema defaultu, ovo je tip publike koju ćete prvo stvoriti. Odaberite unutar kojeg vremenskog razdoblja Facebook treba gledati podatke.

Na primjer, Facebooku možete reći da prikazuje oglase samo onima koji su posjetili web stranicu unutar zadnjih 30 dana. Što je kraće vremensko razdoblje, to će publika biti manja, no mnogo kvalitetnija.

Ako ste upravo sada staviti Pixel na svoje stranice, možete uključiti opciju prošlog online prometa, no nemojte očekivati da će vam to biti od velike pomoći.

2. Oni koji su posjetili određene web stranice

Ako želite usmjeriti oglase prema onima koji su posjetili odredišnu stranicu (landing page), blog članak ili grupu određenih stranica, ovo je mjesto gdje to možete učiniti.

Jednostavno unesite URL adrese koje želite uključiti i svatko tko je posjetio određene URL adrese bit će dodan u vašu publiku.

Imajte na umu da postoje opcije

 • URL sadrži (URL contains) i
 • URL jednak (URL equals).

Kada odaberete "URL sadrži", možete unijeti djelomičnu URL adresu kako bi obuhvatili sve posjetitelje jedne grupe povezanih stranica.

Na primjer, upišete li www.ime-vase-stranice.hr/proizvodi/muska-obuca/ i odaberete opciju “URL sadrži”, svi oni koji su posjetili potkategorije muške obuće, npr. tenisice, cipele, gležnjače, sandale će biti dodani u publiku.

Da ste odabrali www.ime-vase-stranice.hr/proizvodi/muska-obuca/tenisice/, Facebook bi u ciljanu publiku dodao samo one koji su gledali tenisice, ali ne i drugu mušku obuću.

3. Oni koji su posjetili određene web stranice, ali nisu ostale

Ovaj uvjet ćete najviše koristiti kada se želite usredotočiti samo na one koji su posjetili odredišnu stranicu proizvoda ili su ušli u checkout proces (one koji su izrazili želju za kupovinom), ali se nisu pretvorili u kupce, tj. nisu došli do stranice “Hvala”.

Šaljite im oglase i podsjetite ih na kupovinu.

4. Oni koji nisu posjetili web stranicu već određeno vrijeme

Pomoću ove vrste publike izolirate sve one koji su posjetili vaš web shop ili stranicu unutar proteklih 180 dana, ali se nisu vraćali unutar određenog vremenskog razdoblja.

5 ideja kako iskoristiti Facebook Custom Audiences

Ideje za Facebook reklamiranje

Nakon što ste se upoznali sa svim čarima prilagođene (eng. custom) publike, vrijeme je da se iz teorije prebacimo na praksu.

Custom Audience je snažan alat i trebali bi ga znati pametno koristiti. Evo nekoliko prijedloga.

Remarketing ideja 1: usredotočite se na korisnike koji ne čitaju vaše e-mailove

Ponekad zna biti pomalo frustrirajuće vidjeti toliki broj neotvorenih newslettera. Uporno šaljemo, šaljemo, šaljemo, a čini se kao da nas neki znaju vrlo dobro ignorirati. 

To nužno ne znači da ne vole vaš proizvod ili blogove, već su iz nekog nedokučivog razloga prestali primjećivati vaše poruke. Ako svom silom želite doći i do njih, eksportirajte (izvezite) listu e-mail pretplatnika koji dulje vremena nisu otvarali vaš newsletter i pokušajte doći do njih preko Facebooka.

Remarketing ideja 2: pridobijte izgubljene kupce

Koliko puta ste naišli na super stranicu ili web shop i potpuno zaboravili na njih? Bez obzira jeste li nešto kupili ili ne, to se svima događa. Pa i vašim bivšim kupcima.

Da bi riješili ovaj problem, stvorite prilagođenu publiku (eng. Custom Audience) s listom onih koji su u prošlosti nešto kupili, ali nisu u zadnje vrijeme. Promovirajte najnovije proizvode i podsjetite ih izravnom i prijateljskom porukom da još uvijek postojite.

Remarketing ideja 3: proširite ciljanu publiku prema postojećoj publici

Ova taktika je savršena za pridobivanje novih kupaca, a što je najbolje - ne trebate se boriti s istraživanjem tko je vaša ciljana i postojeća publika. Umjesto toga, pusite Facebook da sam shvati koliko vaša ciljana publika ima godina, gdje živi i koji su njihovi interesi.

Stvorite prilagođenu publiku (Custom audience) prema postojećoj listi kupaca ili newsletter pretplatnika i prema njima stvorite sličnu publiku (Lookalike Audience). Bitno je napomenuti da će Facebooku trebati nekoliko dana da stvori publiku prema postojećoj listi.

Nakon što je stvori, usredotočite oglašavanje na nove potencijalne kupce.

Remarketing ideja 4: Povećajte broj lajkova na Facebook stranicu

Stvaranje prilgađene publike je jedan od jeftinijih načina za povećanje broja lajkova na Facebook stranicu. 

Usredotočite se na sve posjetitelje vašeg web shopa ili stranice, a kako ne bi uzaludno rasipali novac, iz prilagođene publike isključite one koji su postojeći Facebook fanovi. Oni su ovako i onako već lajkali vašu stranicu na Facebooku, pa vam neće dati baš nikakvu dodatnu vrijednost.

Remarketing ideja 5: Iskoristite Facebook za up-sell i cross-sell strategiju

Svima je jasno da je potpunom strancu teško nešto prodati i da ćemo više izgleda imati s postojećim kupcima. Prilagođena publika zato znatno olakšava stvari.

Stvorite publiku prema listi postojećih kupaca i segmentirajte ih prema kategoriji kupljenog proizvoda ili vrsti proizvoda. Koristite up-selling i cross-selling strategije tako da im nudite proizvode vezane uz već kupljenog. 

Remarketing je najbolji način da se online posjetiteljima urežete u misli. Iako djeluje kao jednostavan koncept, prije nego što zakoračite u Facebook remarketing morate dobro osmisliti marketinški i poslovni plan.

Prije nego što zakoračite u Facebook reklamiranje, dobro se pripremite

Uzmite si dovoljno vremena za stvaranje lista publike, postavite si realne ciljeve i odredite platforme na kojima ćete se oglašavati kako bi ih sve uspješno povezali.

Trebate li pomoć kod izrade web shopa ili bi ga željeli dovesti na novi nivo, slobodno nam se obratite.

Za uspješan (re)marketing, potreban je i uspješan web shop smiley

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...