Kako uz pomoć psihologije povećati prodaju u web shopu [Infografika]

Vrijeme čitanja: 5 min
18. travanj 2016.

Steve Jobs je izjavio: "Ljudi često ni ne znaju što žele, dok im ne pokažeš”.

I to je zaista tako. No pravo je pitanje kako kupcima pokazati što žele.

Samo se sjetite ovog scenarija.

Kod kuće ste i gledate katalog proizvoda neke trgovine. Vidite kako je prašak za rublje koji koristite snižen u pola cijene i brže bolje se uputite u trgovinu dok ga još imaju na zalihi.

Dakle odlazite u trgovinu s ciljem da kupite samo jedan proizvod, a pola sata kasnije iz trgovine izlazite punih kolica. I bez praška za rublje.

Jesu li u trgovini baš točno znali što želite?

Pa baš i ne. Kupovali ste stihijski i kako vam se što svidjelo, a možda niste ni svjesni što je sve utjecalo na vaše odluke o kupnji.

Ako se bavite trgovinom, trebali bi znati što sve utječe na potrošača i koja je naša "psihologija kupovanja". Na taj način lakše ćete prodati proizvod.

Primjerice, jedan od trikova za prodaju je strateško pozicioniranje proizvoda. Čokoladice uvijek stoje na blagajni, jer je najveća vjerojatnost da ih ubacimo u kolica kada čekamo u redu. Crvenu boja pak, stvara impulzivno ponašanje i potiče na kupnju.

A trgovina je puna natpisa crvene boje.

Ovakvi (nazovimo ih) trikovi, vrijede i za online trgovine i korištenjem psihologije možete poboljšati prodaju

Pošto je razumjeti kupca (ili ga barem pokušati razumjeti) malo kompliciraniji proces, odlučili smo sve bitne elemente koji utječu na razmišljanje kupaca pojednostaviti u ovoj infografici. Pogledajte i slobodno iskoristite naše savjete i u vašem web shopu ;)

 

Shvati kupca i povećaj prodaju u web shopu

Slobodno preuzmi infografiku i umetni je na svoju stranicu:

<p><a href='https://marker.hr/blog/uz-psihologiju-potrosaca-povecaj-prodaju-u-web-shopu-375/'><img src='https://marker.hr/upload/2016/04/infografika-iskoristi-psihologiju-povecaj-prodaju_5714aaa072d14.png' alt='Iskoristi psihologiju i povećaj prodaju u web shopu' width='950' border='0' /></a></p>

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: