Iz starog ormara: kako su izgledali prvi pokušaji web prodaje u Hrvatskoj

Vrijeme čitanja: 6 min
14. kolovoz 2017.

Danas ne živimo bez interneta. Ne-ne. Čak i kada idemo na kampiranje provjeravamo ima li kamp wi-fi. 

Skloni smo tome da promijenimo mrežu ako nam na planinarenju nestane signala. Pa kakvo je to planinarenje ako ne možemo nabaciti selfie nakon osvojenog vrha? 

Za ljude koji su aktivno online, online kupnja je nešto najprirodnije. Online prodaja u Europi raste, pa i u Hrvatskoj: prema podacima iz 2016., 45% Hrvata koji imaju internet prošle godine je kupovalo online.

No vratimo se u prošlost… tamo negdje na prelaz milenija i svijet koji je nastavio funkcionirati nakon što su se brojke 1999 promijenile u 2000!

Računalo tada doista nije imalo mnogo ljudi, a oni koji su ga imali, a nisu bili ni programeri, većinu vremena provodili su dopisujući se na forumu portala net.hr i ispunjavajući glupave testove tipa "Koja si ti životinja" i "Koji si lik iz serije Prijatelji?".

Čak nije bilo kul biti programer kao danas (HAHA)! U to davno doba u Hrvatskoj baš nije bilo ni puno web stranica koje su završavale na .hr. U takvoj atmosferi bilo je odvažnih i  oni su otvarali web shopove (ajmo reći online kataloge jer je većina funkcionirala na principu vidi online pa naruči telefonom). 

Dečki iz Markera na nekima od njih radili su kao svježe završeni srednjoškolci i studenti. Već su zaboravili kako je to tada izgledalo, a kada se sjete svojih pionirskih početaka uzdahnu uz jedan pljus i po čelu i "Ajme maaaajko!".

Stare hrvatske web shopove tj. pokušaje web prodaje bilo je stvarno teško za iskopati! Kao da su svi potisnuli to što su radili. Valjda zato što znamo da ne moramo pamtiti ništa što je online jer nam je stalno dostupno 

Na neke smo naišli čeprkajući po internetu, a na neke uz pomoć ekipe iz Facebook grupe eCommerce Hrvatska. Screenshotovi nisu savršeni, na puno njih nedostaju pojedini elementi, ali to su najbolji koje smo mogli iskopati iz Wayback Machinea

Nadamo se da će vam biti dovoljni kako bi se prisjetili kako je to sve nekad izgledalo. I ako se nečeg sjetite što smo propustili, samo javite 

1. Advent (2000.)

Advent.hr web shop je tvrtke Advent, jednih od prvih distributera zdrave hrane u Hrvatskoj. Danas imaju odličan web shop iz Markera, a bili su jedni od prvih online na prelazu milenija. Tada je to izgledalo sasvim drugačije 

Advent.hr iz 2000. godine

2. Jelen.hr (2001.)

Jelen.hr  web shop je čakovečkog proizvođača radne i zaštitne obuće s tradicijom iz 1948. Web stranicu s proizvodima imali su još 2001. godine. Primjećujete li nešto zanimljivo na web stranici?

Brojač posjetitelja! Danas bi stavljanje brojača posjetitelja na stranicu bio pravi hipsterski potez 

Jelen web trgovina iz 2001. godine

3. Frigo-kor.hr (2001.)

Frigo-kor.hr je tvrtka uvoznik uređaja za klimu i hlađenje. Danas je njihov web shop super. Vjerojatno je to bio i 2001. A gledajte što smo našli među novostima iz 2001.: "Uskoro izlazi novi prezentacijski CD Frigo-kora gdje ćete moći naći kompletan katalog u obliku web stranica"

Wow! Uopće smo zaboravili da je to itko ikad radio.

Frigo kor stranice iz 2002


Frigo kor iz 2001

4. Vrutak.hr (2003.)

Vrutak.hr web shop je usmjeren na prodaju vina, a kada su online počeli 2003. prodavali su i sokove 

Prvi hrvatski web shopovi, vrutak.hr

5. Mobis.hr (2003.)

Mobis.hr-u nedavno smo izradili potpuno nove stranice. Radi se o web shopu duge tradicije, a mobitele su online prodavali još kad je Nokia 3310 bila čudo tehnologije, kada smo još pamtili kako se zove koji model telefona. 

Iskopali smo kako je njihov web shop izgledao 2003. 

Mobis web shop iz 2003

6. Superknjizara.hr (2002.)

Superknjizara.hr otvorena je još 2001. i knjige online prodaju još danas. Prvi reprezentativniji screenshot koji smo našli je iz 2002. godine. 

Superknjizara iz 2002

 

7. Dobartek.hr iz prošlog stoljeća (1999.) 

Dobartek.hr je stranica koja i danas postoji, a na jednom mjestu objedinjuje sve restorane s dostavom u velikim gradovima. Danas baš dobro izgleda. 

A kako je izgledao dobartek.hr 1999.?

Dobart tek.hr 1999

8. Lukvel.hr (2001.)

Lukvel.hr web shop je na kojem se prodaje specijalizirana oprema: projektori, monitori, mehaničko platno, nosači za monitore, audio kompleti...

Online su bili još 2000. godine, a prvi-više manje reprezentativni screenshot je iz 2001. Na početnoj stranici iz kategorije novosti stajala je jedna rečenica: "Svakom kupcu poklanjamo platno po izboru." To je nešto kao reklama bila ili...? 

Lukvel iz 2001. godine

9. Adm.hr (2004.)

Adm.hr je još 2004. bio pravi web shop. Imao je i košaricu i mogućnost plaćanja kreditnim karticama uz Visu i MasterCard. Posluju i danas, 13 godina kasnije, a fokus im je na prodaji računala i tehnike. 

Prvi hrvatski web shopovi


Prvi hrvatski web shopovi adm


10. Git.hr (2000.)

Git.hr je danas online knjižara s live chatom. A kada su radili svoje prve stranice, najavljivali su ih. To je bilo prije 17 godina 

Najava otvorenja web shopa


Hrvati su samo pratili trendove...

Ovi pokušaji online prodaje čine vam se smiješni? Da da, lako je biti pametan gotovo 20 godina nakon svega. Ako mislite da su ovakvi trendovi bili prisutni samo u Hrvatskoj?

E pa nisu. Sad smo si zadali malo lakši zadatak: pokazat ćemo vam kako su najpopularniji strani web shopovi izgledali u davna vremena.

1) Ebay (1999.)

Ebay iz 1999.

2) Netflix (2002.)

Netflix iz 2002

3) Asos (2003.)

Asos 2003

4. Zappos.com (1999.)

Zappos iz 1999.

5. Alibaba (2010.)

Alibaba 2000

Ako vaša web stranica ili web shop izgleda kao da je iz 2001., vrijeme je da je promijenite! Mi radimo web shopove koji izgledaju odlično. Možete se uvjeriti među našim referencama pa nam se javiti za izradu web shopa 

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...