Top 10 Markerovih savjeta za prodaju preko interneta u 2017.

Vrijeme čitanja: 8 min
08. siječanj 2018.

Što radimo početkom siječnja? 

Pokušavamo se razbuditi jer smo totalno zbunjeni nakon što s Božićem i Novom godinom prođu i blagdanska euforija i slobodni dani.  

I tada je vrijeme da pogledamo unatrag kako bi mogli hrabro i odlučno koračati kroz 2018.

Naši blogovi vrte se oko eCommercea, otvaranja i vođenja web trgovine, ali i svog onog digitalnog marketinga koji bi trebao pratiti taj svijet. 

To je naš fokus, a vjerujemo da i vas interesira. 

Europsko digitalno tržište i u 2016. bilježilo je rast i to od 15%. Ukupni promet procjenjen je na 530 milijardi eura, a sredinom 2017. procjene za ukupni europski online promet u maloprodaji bio je 602 milijarde eura, stoji u Europskom eCommerce izvještaju 2017. 

Hrvati danas još uvijek ne kupuju online u tolikoj mjeri kao Britanci, Danci i Nijemci, no brojke nisu zanemarive. 

45% Hrvata koji imaju pristup internetu kupuje online, a pri online kupnji prednost daju hrvatskim web trgovinama. Naime, samo 22% svih online narudžbi u Hrvatskoj u 2016. bilo je ostvareno u inozemnim online trgovinama. 

Izvještaj o eCommerce trendovima za 2017. dobit ćemo sredinom godine, ali ako se samo oslonimo na svježe slovenske podatke - jasno je da online trgovanje stvarno raste. 

Na konferenciji Shopper’s Mind 2017. početkom prosinca predstavljeni su podaci velikog istraživanja o online kupovini slovenskih tvrtki Ceneje i Valicon. 

Slovenci su tijekom prošle godine skupili sljedeće podatke

  • Čak 6 od 10 korisnika interneta redovito kupuje online, a samo desetina nema nikakvog iskustva s online kupovinom. Broj online kupaca, u starosti između 35 i 44 godina, od lani je porastao za 6 posto.
  • Udio kupaca koji su zadnju kupovinu napravili na mobilnom telefonu, u usporedbi s 2016. godinom, povećao se za 60 posto. Sada se na mobilnim uređajima zaključuje gotovo petina svih online kupovina.
  • 4 od 10 online kupaca još uvijek kupuje isključivo u slovenskim online trgovinama, ali kupovine u inozemstvu su u porastu. Prošle godine je udio online kupaca koji najviše kupuju u inozemstvu iznosio 20 posto, a ove godine se taj udio povećao za čak trećinu. S tim trendom je povezano i povećanje elektronskih uplata preko interneta.

Naši sjeverni susjedi uvijek su bili par koraka ispred nas pa možemo očekivati da će se ovi trendovi postepeno iskopirati u Hrvatsku

A treba pratiti i zakone i uredbe. 25. svibnja ove godine na snagu stupa EU zakonu o zaštiti osobnih podataka EU GDPR (General Data Protection Regulation).

Europska unija ozbiljno se primila i ukidanja geo-blokiranja. U rujnu ili listopadu ove godine svim kupcima iz Europske unije bit će potrebno omogućiti kupnju na svim web shopovima bez obzira od kud oni naručivali. 

Teško je sve pratiti kad ste vlasnik ili voditelj web shopa. Istovremeno treba razmišljati o maržama i cijenama, novim pravilima oglašavanja na Facebooku, SEO optimizaciji, brzini odgovora na upite kupaca preko Facebooka, zalihama, povezivanju s ERP sustavom… i papirologiji. 

Kako bi vam pomogli bar malo, tu smo mi - Markerov tim. 

Kroz korisne i praktične članke na našem blogu želimo svojim klijentima, ali i svim čitateljima našeg bloga pomoći da se snađu u vrtlogu informacija iz sfere online trgovine.

Vi nas nagrađujete redovnim čitanjem i praćenjem našeg bloga, a mi (kako bi bili još bolji) temeljito pratimo što vas najviše zanima. 
 

Zato smo i početkom ove godine izdvojili 10 najkorisnijih Markerovih savjeta protekle 2017. godine - po vašem izboru.
 
Pa krenimo.

10. Najbolji sustavi za slanje newslettera su...

Newsletter je online letak. Kupci koji ga prime često ga samo obrišu... no oni koji ga otvore i prouče na temelju tog letka često dovrše narudžbu. 

To znaju svi online trgovci koji šalju newslettere pa ne čudi kako je baš naš popis najboljih sustava za slanje newslettera završio na 10. mjestu najčitanijih blogova tijekom 2017. 

Najbolji sustav za slanje newslettera
Najbolji sustav za slanje newslettera je...

9. DIY fotografiranje proizvoda: 7 zlatnih savjeta kako dobiti vrhunske i kvalitetne fotografije za web shop

Jeste li otvarali web shop? Znate onaj trenutak kada je sve skoro pa gotovo i trebate početi unositi proizvode? Sigurni smo da znate. I tada se primite za glavu jer nemate dovoljno dobre fotografije... 

Pravo rješenje je uvijek pozvati profesionalnog fotografa koji će posao odraditi svjetski. Nažalost, to ponekad nije moguće jer ste probili budžet. Zato, do trenutka do kada ne možete platiti profesionalca i do kada se web shop ne "zalaufa" pokušajte biti sam svoj majstor uz nekoliko naših savjeta. 

I da, neće biti lako...

Kako snimiti fotografije proizvoda?
Nije lako snimiti visokokvalitetnu fotografiju proizvoda

8. Facebookove raketne promjene: što nam donosi Explore Feed

U jednom trenutku otvorili ste Facebook stranicu za tvrtku nakon čega ste počeli skupljati fanove i lajkove, pa ste pokrenuli korisničku podršku na društvenoim mrežama... 

I naravno, oglašavate svoje online poslovanje na najkorištenijoj društvenoj mreži u Hrvatskoj. Upravo zato vas se i tiču sve promjene koje Facebook uvodi, baš kao što je i dolazak raketice tj. Explore Feeda. 

On samo što nam nije stigao, a najpesimističnije najave su da će u potpunosti ukinuti organski doseg na poslovnim stranicama. 

Puno vas koristi Facebook za oglašavanje pa nije ni čudo da je ovaj blog bio među 10 najčitanijih 

Facebook explore feed
Što će nam donijeti mala raketica?

7. Što pokloniti za Božić? Izradite vodič za kupovinu poklona i privucite kupce u web shop!

Božićna kupnja stresna je kupcima, a božićna prodaja stresna je za trgovce. A ako trgovci na pladnju ponude rješenja za božićne poklone, nekako je svima lakše 

Pogotovo ako znate da čak 56% svih kupaca nema vremena za kupovinu. Mi u Markeru stalno se trudimo uskakati s korisnim sezonskim savjetima. 

Vodič za kupnju božićnih poklona
Predbožićna kupnja jednako je stresna kupcima i trgovcima

6. Top 7 Googleovih besplatnih alata za svaki web shop

Brzi test: koristite li Google My Businness? Ako je odgovor NE odmah trebate pročitati naš blog. 

Google nudi i niz drugih aplikacija koje bi trebali koristiti ako ste vlasnik jednog online poslovanja. A najbolja stvar je što su sve aplikacije potpuno besplatne. 

Besplatni Google alati za web shop
Besplatno je i korisno je što znači - koristite to

5. Web dizajn trendovi u 2017. godini: duge web stranice su totalni hit

Kada s prijateljima pričate o web stranicama i web shopovima sigurno ne pričate o njihovim funkcionalnostima i o tome kako funkcionira pretraživanje. 

Ono što svi vide je web dizajn. Trendovi se i na tom polju mijenjaju vrlo brzo i teško ih je pratiti. Za to su u Markeru zaduženi naši web dizajneri koji su početkom godine pridonijeli pisanju ovog bloga. Posvetili su nekoliko dana svog života odi o skrolanju 

Trendovi u web dizajnu 2017
2017. vrući trend u web dizajnu postale su stranice po kojima se dugo skrola

4. Facebook opet mijenja pravila: u pretpregledu nema više uređivanja slika, naslova i meta opisa

Sjećate se kada ste postavili link na Facebook pa ste onda mogli lijepo promijeniti fotografiju, naslov i onaj meta opis

Da, to su bila divna vremena. Sjećate ih se sa sjetom, ali to uopće nije bilo tako davno, to je bilo prije samo sedam mjeseci. I iako smo svi bili užasno ljuti (da ne napišemo rasp****** ) brzo smo se prilagodili. 

Koliko je to vas sve pogodilo dokazuje i činjenica što je ovaj naš blog na četvrtom mjestu najčitanijih Markerovih blogova u 2017. 

Facebook ne dopušta promjenu fotografije
Kad je Facebook ukinuo mijenjanje fotografija i nasolova u pretpregledu nikome nije bilo lako 

3. [SlideShare] 5 vrsti sustava vjernosti koji stvarno funkcioniraju

Imate li  XY karticu? 

Koliko god vas možda živciralo to pitanje svaki put kada kupujete u supermarketu, ljekarni, drogeriji, trgovini igračaka, cipela... ipak se na kraju odlučite pristupi nekom od klubova vjernosti.

Sustavi vrijednosti doista funkcioniraju u smislu dugoročnog povećanja prodaje i vrijedi dobro razmisliti o njihovoj ugradnji prilikom otvaranja web shopa. 

U ovom blogu smo detaljno razradili kako sustavi vrijednosti funkcioniraju, a za one koji vole klikati po smiješnim fotkama složili smo i zabavni SlideShare.

Sustavi vrijednosti koji doista funkcioniraju
Sustavi vrijednosti doista funkcioniraju

2. Sve što trebate znati o megapopularnom hashtagu i društvenim mrežama

Dokaz da ljudi uopće ne znaju što je hashtag # i zašto se koristi (osim za ukras) je činjenica da je ovaj naš blog hit 2017. 

Ako još uvijek ne znate za što se stvarno koristi popularni znakić i kako ga koristiti na društvenim mrežama - pročitajte ovaj naš blog. Nemojte hashtag koristiti bez veze jer vam se to čini kul. 

Kako pravilno korisitit hashtag?
Je li taj hashtag ukras ili što? 

1. Google daje zadnje upozorenje: ako nemate sigurni HTTPS protokol, loše vam se piše

Što najviše može motivirati ljude da se pokrenu? Konkretno, da kliknu na neki naslov bloga. 

Prema našim saznanjima to je:

  • nešto smiješno
  • nešto strašno 
  • nešto što je rješenje njihova problema. 

Blog o Googleovom upozorenju za sve koji nemaju HTTPS protokol iz kolovoza prošle godine za vlasnike web stranica i web shopova bio je nešto strašno 

Pa je zato i bio najčitaniji blog u Markerovoj 2017. godini. 

Sada ste svi na HTTPS-u, ali mnogi su se ljeti preznojavali

Nadamo se da smo vam i u 2017. pomagali svojim savjetima. Da ste se čak i koji put nasmijali kad ste čitali o nekoj temi tipa "Footer ili podnožje stranice: što staviti tamo dolje".

U 2018. trudit ćemo se biti još bolji, zabavniji i korisniji. 

Ako imate kakvih pitanja o web prodaji slobodno nam se javite

 

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...