Zatražite ponudu
putem online obrasca

Zašto poznati trgovački lanci zatvaraju svoje trgovine?

13. kolovoz 2018.

Nakon Marks and Spencera, MothercareaToys'R'Us i drugih uspješnih maloprodajnih trgovačkih lanaca u Americi i Velikoj Britaniji, svoja zatvaranja najavljuju i drugi divovi maloprodaje.

Predviđa se da će do kraja 2018. godine svoju apokalipsu u Velikoj Britaniji doživjeti više od 10.000 maloprodajnih trgovina, a ovaj trend vrtoglavo se širi čitavom Europom.

Zamislite da kupite kompaniju od 250 trgovina za samo 10 kuna, zapošljavate 11 i pol tisuća ljudi, a onda nakon dvije godine stavite ključ u bravu. Zvuči poprilično uznemirujuće, zar ne?

Takvu sudbinu doživjela je ovih dana još jedna Britanska kompanija - Homebase koja se bavi prodajom alata i proizvoda za uređenje, a njihovu agoniju povećava činjenica da nemaju online trgovinu.

Maloprodajne trgovine - hrana online trgovačkih lanaca

Sve ove podatke mogli bismo uvrstiti u kontekst objave "Oprez, uznemirujući sadržaj!".

Naime, online trgovine doslovno poput zombija proždiru male dućane u središtima velikih gradova i trgovačkih centara.

Jedan od glavnih razloga je "učinak Amazona". Njegov je vlasnik Jeff Bezos prošle godine Bill Gatesu oteo titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu, a zbog njega se (vjerojatno) prazne shopping centri diljem Europe i Svijeta.

Online trgovina proždire maloprodajne trgovačke lance

Maloprodajni lanci diljem svijeta zatvaraju svoje trgovine

 

Jack Ma, najbogatiji Kinez i osnivač Alibabe nije slučajno njegov najveći konkurent, a sustiže ih i indijski Flipkart koji je poput Amazona krenuo s prodajom knjiga pa svoju prodaju proširio na sve ostale kategorije proizvoda.

Shopping u papučama

Obrazac ovih situacija nije slučajan i već se neko vrijeme ponavlja isti scenarij.

Ono što su nekad bile fizičke trgovine, danas su postale online trgovine s nizom prednosti za osnivača i kupca.

Prednosti za osnivača

Ako vam ove činjenice nisu dovoljne i pitate se što će vam web shop, evo nekoliko prednosti:

  • mala ulaganja,
  • bolja organizacija,
  • 100% transparentnost poslovanja,
  • veći prodajni doseg,
  • jednostavna administracija.

Prednosti online dućana za kupca

Shopping u papučama mogao bi se zvati i shopping u tenisicama, gojzericama ili čak perajama jer web trgovina dostupna je bilo gdje i bilo kada.

  • šoping u papučama,
  • nema čekanja na red ispred blagajne,
  • brza dostava do kućnog praga,
  • nema vožnje i troškova za prijevoz,
  • radno vrijeme trgovine 24/7.

Online trgovina

Online trgovina ima mnoge prednosti za osnivača i kupca

 

A postoje i prednosti koje istovremeno vrijede za jednu i drugu stranu poput slanja i primanja newslettera s novostima o proizvodima i akcijama te lakša segmentacija tržišta ili lakše formiranje ponude za kupca.

Osim toga, ako posjedujete web shop, ne trebate razmišljati o posrednicima ili distributerima, dok za kupce to znače niže cijene proizvoda.

Internet populacija posljednjih godina pokazuje veliki interes za povećanje online kupovine i daje mogućnost svim trgovcima da u tom smjeru šire svoju prodaju.

Mnogo trgovina u Hrvatskoj već je pokrenulo online prodaju, a mnoge od njih nalaze se među našim referencama. Ako im se želite pridružiti, slobodno nas kontaktirate.

Zatražite ponudu

Izrada web stranica

Naša jezgra poslovanja i područje u kojem imamo najviše iskustva je upravo izrada web stranica po mjeri, za bilo koju djelatnost ili područje, neovisno čime se Vaša tvrtka bavi.

Izrada web trgovine

Internet trgovina je prodajno mjesto otvoreno 24 sata dnevno, svaki dan u godini. Otvaranje internet trgovine zahtjeva neusporedivo nižu investiciju s nemjerljivo većim potencijalom od fizičke trgovine.

Programiranje po mjeri

Potrebna Vam je aplikacija prilagođena Vašem poslovanju? Projektiramo i izrađujemo sve, od jednostavnih do kompleksnih sustava koji u potpunosti odgovaraju Vašim potrebama.

Blog

Svima treba jedan dobar vodič za kupovinu darova

Što pokloniti za Božić? Izradite vodič za kupovinu poklona i privucite kupce u web shop!

Kupci su strašno zauzeti preko blagdana. Nemaju vremena za disanje, a kamoli za razmišljanje što će najmilijima pokloniti za Božić. Olakšajte im život i izradite vodič za kupnju darova. Za mame, tate, djedove, bake, bradonje, programerske freakove, masterchefove... A kako izraditi vodič koji neće izgledati kao suhoparni popis proizvoda, saznat ćete upravo sada :) 

opširnije

Kontaktirajte nas

MARKER d.o.o.
Braće Radića 52d - Jalkovec
42000 Varaždin

Potražite nas na karti

Tel: 042 / 421 700
Fax: 042 / 421 704

Newsletter