Homepage vs. landing page: kamo slati posjetitelje za veću online prodaju?

Vrijeme čitanja: 9 min
18. rujan 2017.

Vjerujemo da svi znate što je homepage ili ti ga početna stranica.

Kao što joj samo ime kaže, to je glavna stranica vašeg web shopa ili web stranice. Prigodna dobrodošlica svim online posjetiteljima. Štoviše, ona je kao virtualna poslovna vizitka, predstavlja ulazna vrata trgovine, prvi je dojam kojim se predstavljate ostatku online svijeta.

I zbog toga se najviše fokusirate na nju. Što vizualno, što samim online sadržajem. To je mjesto gdje se možete (i morate), šepuriti poput ponosnog pauna. I to zaista ima smisla sve do trenutka kada ne čujete za postojanje landing stranice, tj. odredišne stranice koja ima iste ili veoma slične zadatke, no potpuno se razlikuje od početne stranice.

U najmanju ruku to zaista komplicira cijelu sliku jer ste do sada mislili kako je početna stranica ujedno i landing stranica. Što sada raditi? Trebate li imati i početnu stranicu i landing stranicu? Imate li je uopće? Kako znati kada koristiti jedno, a kad drugo?

Kamo ići i kako stići tamo. Tko će vam to reći? Početna ili landing stranica?

Bit ćemo izravni. Ako PPC (Pay-per-click) kampanjama, Facebook oglasima, bannerima i remarketing strategijama usmjeravate online promet na početnu stranicu…- online marketing radite pogrešno.

Konverzija posjetitelja (pretvorba posjetitelja u kupce, preuzimanje e-knjiga, PDFova, pretplata na newsletter,...), događa se na landing stranicama.

A vaša početna stranica nije landing stranica.

Zašto?

Početna stranica je početak, ili bolje reći, središte online mjesta. To je mjesto s kojeg online posjetitelji skaču na ostatak online sadržaja unutar vašeg online mjesta.

A landing stranica je odredište. Mjesto na kojem želite da posjetitelji završe.

Evo još boljeg objašnjenja. Samo zamislite ovo:

Odlučili ste se ići na godišnji odmor. Zovete turističku agenciju i kažete im da želite otputovati nekamo na more. Znate da želite ostati unutar granica Lijepe Naše i sve što želite su lijepe plaže, mnogo zabavnih i kulturnih sadržaja i mogućnost partijanja sve do jutra.

Agent iz turističke agencije javlja vam da točno zna savršeno mjesto za vas i šalje vam taxi koji dolazi brzinom munje. No umjesto da vas odvede na destinaciju iz snova, on vas vozi do autobusne stanice. Ostavlja vas tamo i nemate pojma kamo i kako ćete ići dalje.

Prepušteni ste sami sebi i jedino što vam preostaje je pratiti raspored autobusnih vožnji.

Vidite kamo idemo s ovim?

Vi ste putnik, a vozač taxija je vaš oglas. Imali ste poprilično oblikovanu ideju kamo ste htjeli ići, ali umjesto da vas taxi tamo i dovede on vas je ostavio na prepunom autobusnom stajalištu s jednim pitanjem.

Što sada?

Naravno, možete malo vrludati autobusnom stanicom, proučiti u kojim autobusima ima još mjesta i na posljetku odabrati destinaciju. No veći su izgledi da ćete naći nekog drugog tko će vas znati poslati do željenog odredišta. I to brzo, lako, bez previše natezanja i zavrzlama.

Početna stranica je mjesto za razgledavanje i upoznavanje

O početnoj stranici razmišljajte kao o ulaznim vratima vašeg doma gdje će gosti odmah pokušati dati presudu o vama i vašem domu. Brzo će skenirati i proučiti sve oko sebe, promotriti vas i slušati kako bi vidjeli mogu li se na bilo koji način povezati s vama. 

 
Početna stranica je kao izlog trgovine
Početna stranica je kao izlog trgovine - odmah otprilike vidite što se nudi

 

To isto vrijedi i za vašu početnu stranicu. Google i Microsoft Research navode kako većina online posjetitelja na početnoj stranici potroši otprilike 10 sekundi svojeg dragocjenog vremena prije donošenja odluke hoće li pritisnuti gumb za povratak ili će ostati još malo razgledavati. To znači da vaši posjetitelji trebaju puno saznati o vama u veoma kratkom vremenu. 

Evo koje informacije bi im trebali ponuditi:

 • Posjetitelji moraju razumjeti što točno radite i kako im možete pomoći
 • Posjetitelji moraju uvidjeti da razumijete njihove svakodnevne izazove i da imate rješenja za njihove probleme 
 • Posjetitelji bi trebali vidjeti po čemu se razlikujete od konkurenata i da ste već prije uspješno pomogli ljudima poput njih. 

Evo jednog dobrog primjera početne stranice web shopa Mobis.hr. Mobis.hr na početnoj stranici nudi informacije o aktualnim promocijama, nagradnim igrama, raznovrsnoj online ponudi i za sam kraj svim posjetiteljima jasno ističe po čemu su oni najbolji izbor i što ih razlikuje od konkurencije.

 

 Dio početne stranice web shopa Mobis.hr
Dio početne stranice web shopa Mobis.hr

 

Cilj početne stranice je pomoću informativnog i zabavnog online sadržaja, odličnog web dizajna ili online ponude zainteresirati ravnodušne posjetitelje, staviti im bubu u uho, emocionalno se povezati s njima i usmjeriti ih prema konverziji.

Općenito, početne stranice su za posjetitelje koji su u početnoj fazi kupoprodajnog procesa, pa bi marketinške poruke i ponude trebale to i odražavati. Zapamtite da je početna stranica ključna za privlačenje novih i još poprilično nesigurnih potencijalnih kupaca.

Landing stranica je mjesto za konverziju posjetitelja

Landing stranice imaju jedan cilj - da posjetitelje vaše web lokacije pretvore u kupce ili da ih potaknu na drugu željenu akciju (pretplata na newsletter, registracija u web shop, preuzimanje PDFova,...). Zato bi se na landing stranicu trebalo gledati kao na savršeni kraj svake kupoprodajne priče. 

Landing stranica je mjesto za kupovinu
Landing stranica je mjesto dobivanja novih kupaca i klijenata

 

Zbog toga je landing stranica dizajnirana s konverzijom na umu. Ona govori kratku i slatku priču kroz koju posjetitelji mogu saznati što točno dobivaju. Na njoj se ne nalazi navigacija jer, iskreno, ne želite da posjetitelji odu igdje drugdje.

Evo kratkog objašnjenja što je landing stranica:

 • Landing stranica je odredište na koje dolazi online promet iz različitih izvora (Facebook, email marketinške kampanje, Google reklame,...)
 • Landing stranica potiče posjetitelje da poduzmu određenu radnju (kupe proizvod, pretplate se na newsletter, ispune anketu,...)
 • Landing stranica je usredotočena samo na jednu temu ili ponudu 
 • U idealnom slučaju ne sadrži navigaciju i druge elemente pomoću kojih posjetitelji mogu izaći iz stranice
 • Ne mora biti stalni dio vašeg web mjesta.

Evo opet primjera web shopa Mobis.hr. Pomoću našeg modula za izradu landing stranica, stvorena je landing stranica koja detaljnije promovira Tractive GPS lokatore za kućne ljubimce. Ako možete primijetiti, na landing stranici se ne nalazi navigacija.

 

Mobis.hr landing stranica

Početna ili landing stranica: nekoliko scenarija kako odlučiti koju koristiti

Hoćete li slati online promet na početnu ili landing stranicu ovisi o tome što pokušavate postići. Evo nekoliko najčešćih scenarija u online svijetu.

1. Novi ste u online svijetu i tek ste nedavno otvorili web shop

Početna ili landing stranica? Najvjerojatnije početna stranica.

Kako to? Početna stranica je prirodna početna točka svakog novog web mjesta jer je mnogim online trgovcima praksa otvoriti web shop ili web stranicu i još je mjesecima polako dorađivati. Zato se sve snage, znanje i kreativnost prebacuju na početnu stranicu koja je i više nego dovoljno kvalitetan odraz vašeg poslovanja. 

Ali ne radi svako online poslovanje na isti način pa će tako neki stvoriti brzu, lijepu i učinkovitu mini stranicu za svoju tvrtku. A što je sada mini stranica? Mini stranica ili minisite je web mjesto na kojem online poslovanja nude informacije o jednom određenom proizvodu ili grupi proizvoda ili prodaju određeni proizvod.

Ako posjetitelj naiđe na mini stranicu i odmah izađe, vi ga i dalje možete pratiti remarketing strategijama i potaknuti ga da ipak kupi određeni proizvod. No u slučaju da ste online promet odlučili slati na početnu stranicu, opciju remarketinga i praćenja korisnika ne bi mogli koristiti jer ne bi ni znali što je koji posjetitelj gledao. Tada je zaista nemoguće pratiti posjetitelje ciljanim marketinškim porukama.

2. Kada želite pružiti osnovne informacije

Početna ili landing stranica? Početna stranica

Vaša cjelokupna online ponuda, adresa, broj telefona, radno vrijeme i informacije o dostavi ne zahtijevaju odredišnu stranicu usmjerenu na određenu akciju. Posjetitelji će na ove informacije djelovati i izvan mreže tako što će vas kontaktirati ili posjetiti. 

3. Kada ispunjavate polje “Web stranica” na profilu društvenih mreža (ili bilo gdje drugdje)

Početna ili landing stranica? Početna stranica

Kada korisnici na društvenim platformama kao što su Facebook, LinkedIn ili Twitter kliknu na web lokaciju, oni očekuju da će doći na početnu stranicu. Većina njih vas tek želi upoznati, a najbolje vas je upoznati s dobro optimiziranom početnom stranicom.

4. Vodite Facebook oglase (ili drugu plaćenu društvenu kampanju)

Početna ili landing stranica? Landing stranica

Osim ako nemate jedinstveni poslovni model, općenite informacije o vašem poslovanju će rijetko kad biti učinkovite za plaćene Facebook oglase tako da slanje online prometa na početnu stranicu baš i nema smisla. 

Oglas na Facebooku mora biti zanimljiv i primamljiv kako bi korisnici kliknuli na njega. Možete nuditi ograničene popuste, akcije, posebne pogodnosti za učlanjenje u loyalty klub ili organizirati nagradnu igru. Kada imate ciljane ponude ili kampanje, najbolje je slati online promet na točno određeno mjesto koje pruža informacije samo za spomenutu ponudu ili nagradnu igru.

5. Kada vodite PPC kampanju, npr. AdWords reklame

Početna ili landing stranica? Landing stranica (u većini slučajeva)

Ako konkurirate usko određenim ključnim riječima (npr. drveni radni stol, madrac od memory pjene, usluge profesionalnog čišćenja i održavanje poslovnih prostorija), tada je najbolje online promet voditi na landing stranicu koja detaljnije promovira vaše proizvode ili usluge.

No ako konkurirate općenitijim ključnim pojmovima kao što su “restorani u Zagrebu, stomatološka ordinacija Rijeka”, tj. ako je cilj reklamiranja pokazati ljudima da postojite, da ste najbolji ili da ste u blizini, tada je online promet najbolje slati na dobro optimiziranu početnu stranicu. 

6. Kada vodite remarketinške kampanje

Početna ili landing stranica? Ovisi.

Kako to? Pa sve ovisi o tome koliko toga znate o posjetitelju na kojeg ciljate remarketinškim porukama. Na primjer, ako je posjetitelj pokazao interes za određenu kategoriju proizvoda ili usluga koje nudite ili čak za određenu tematiku bloga, tada je online promet s remarketing oglasa najbolje usmjeriti na povezane landing stranice.

No ako je netko posjetio početnu stranicu, vjerojatno nemate dovoljno podataka za remarketing usmjeren na određene stranice, pa je takav “još uvijek nedorečeni online promet” najbolje usmjeriti na početnu stranicu.

7. Kada nudite novu ponudu ili uslugu

Početna ili landing stranica? Landing stranica

Bilo da nudite webinar, rezervaciju mjesta za edukacije, novi proizvod, novu e-knjigu ili nadogradnju nekog programa, najbolje je online promet direktno usmjeriti na spomenute nove ponude, tj. na landing stranice.

Tako će posjetitelji bez imalo ometanja moći saznati više o novim ponudama, pa su i veći izgledi da će pritisnuti CTA gumb KUPI.

Rezime svega napisanog

Dakle, u kojim bi slučajevima trebali slati online promet na početnu ili landing stranicu? 

Ukratko:

 • Kada možete točno odrediti akciju koju želite da posjetitelji poduzmu - prikažite im landing stranicu.
 • Kada ne možete točno odrediti akciju ili samo želite naglasiti kvalitetu poslovanja ili želite osvijestiti online svijet da postojite - prikažite početnu stranicu.

Na ovaj ili onaj način želite da se posjetitelji što prije povežu s vama, tj. prije nego im splasne početni entuzijazam. 

Trebate li pomoć u stvaranju landing stranica, slobodno nam se javite.

Našim klijentima kroz Marker CMS sustav nudimo brzu i jednostavnu implementaciju landing stranica pa ako tek sada otvarate web shop dobro je i to imati na umu, zar ne?

Tako ćete ubiti dvije muhe jednim udarcem

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • senzacionalno.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: