Osnove web trgovine, 1. dio

24. veljača 2012.

Razvoj i brzo širenje interneta u Hrvatskoj zasigurno je mnoge navelo na razmišljanje da se i sami upuste u poduzetničke vode.

Poslovanje na internetu nosi manje rizike nego klasično poslovanje, naročito ako se radi o web trgovini, odn. web shopu.

Tradicionalno poslovanje od novopečenog poduzetnika  traži da prekine svoj sadašnji posao, digne kredit za početak poslovanja, iznajmi ili kupi prodajni prostor i naravno redovito plaća cijeli niz davanja i režija. Tako da nije za čuditi da u S.A.D.-u, ekonomiji koja je puno više razvijena od hrvatske, ekonomiji koja je puno lakša za otvaranje novog posla čak 95% novootvorenih trgovina se zatvra unutar 5 godina.

Internet nudi mladim poduzetnicima puno više prilika, kupci mogu biti bilo gdje na planetu, cijena otvaranja trgovine višestruko je manja nego kod otvaranja klasične trgovine, ne morate 8 ili više sati sjediti u pravoj, fizičkoj trgovini i "gledati u strop". Jedino što morate jeste naučiti pokoju stvar o e-commerce-u, informirati se o on-line marketingu, i naravno odabrati pravog i iskusnog "građevinarca" za Vaš web shop. Ovaj kratki vodič, u nekoliko nastavaka će Vas uputiti u tajne iskusnih on-line trgovaca.

Prvi i najvažniji korak otvaranju web trgovine jest da morate pronaći svoju nišu. Malo se preispitajte, koji su Vam hobiji, što Vas zanima, gdje mislite da ste "jaki". Obično takvo promišljanje daje odlične poslovne ideje.

Također, razmislite i o poslu koji je sličan Vašem sadašnjem. Na primjer, ako radite u nabavi nekog hotela ili restorana, Vaši kontakti i insajdersko znanje sigurno Vam daju veliku prednost nad konkurencijom koja nezna na koji način iznutra funkcionira restoran ili hotel.

U sljedećem nastavku: Istraživanje tržišta.

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: