Novi pravilnik Ministarstva gospodarstva - Brže i jeftinije do rješenja za internet trgovine

Vrijeme čitanja: 3 min
23. listopad 2014.

Ministarstvo gospodarstva izmijenilo je Pravilnik o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima za fizičke i internet trgovine, a koji je stupio na snagu 18. rujna 2014. godine.

Zakoni u Hrvatskoj, kao i u većini drugih zemalja u razvoju, podložni su promjenama, što je osobito vidljivo nakon ulaska RH u Europsku uniju.

Polako, došao je red i na izmjenu zakona koji se tiču internet trgovine.

 

Vjerojatno vam je i pri samoj pomisli na čitanje izmjena pomalo muka, kao i nama.

Nije ni čudo, jer potrebno je napregnuti sve moždane vijuge kako bismo shvatili što nam iz Ministarstva žele poručiti.

Da vam uštedimo glavobolju, umjesto vas proučili smo promjene u Pravilniku i istaknuli ono važno. Bolje da patimo mi, nego cijeli kolektiv ;).

Evo objašnjenja...

Pravilnikom su donesena pojednostavljenja

Na temelju postojećeg Zakona o trgovini (članak 12; stavak 2. i stavak 3) ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je, u suradnji s ostalim ministarstvima koja svojim zakonskim odredbama reguliraju područje trgovine, donio novi Pravilnik o izmjenama i dopunama spomenutog Pravilnika.

Riječ je zapravo o nekoliko tehničkih izmjena i dopisivanju novog članka starom.
Time su pojednostavljeni uvjeti za obavljanje djelatnosti trgovine, čime se poduzetnicima postupno smanjuju administrativne prepreke.

Novi Pravilnik, novi naziv u registru djelatnosti                

Novi prvilnik o internet trgoviniOno najvažnije za vas kao vlasnike internet trgovina jeste upravo spomenuti potpuno novi članak 39.a koji glasi “Prodaja na daljinu”;
(prodaja putem kataloga, TV prodaja, prodaja putem pošte, prodaja putem interneta).
        
Uslugama prodaje putem interneta smatraju se usluge koje se uz naknadu pružaju elektroničkim putem na osobni zahtjev korisnika.

Ako se tek spremate otvoriti internet trgovinu, morate znati da je po novom Pravilniku potrebno registrirati trgovačko društvo ili obrt na način, da se u registru djelatnosti upisuje pod nazivom – usluge informacijskog društva.

To se ne odnosi na vlasnika i / ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) koji djelatnost trgovine obavlja temeljem upisa u drugi registar - Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Otvorio sam web shop - što moram učiniti da sve bude po zakonu?

Postoji nekoliko zakonskih odredbi kojih se trebate pridržavati.

Sukladno jednoj od njih, onoj Zakona o elektroničkoj trgovini, vi ste dužni na direktan i dostupan način vašim kupcima kao i nadležnim tijelima državne uprave RH pružiti sljedeće informacije:

  • ime i prezime ili ime vaše tvrtke,
  • sjedište vaše tvrtke kao i ostale vaše podatke na temelju kojih kupac može brzo i lako stupiti u vezu s vama (adresa, mail, broj telefona…),
  • broj sudskog ili drugog javnog registra u koji ste upisali vašu tvrtku te podatke o registru,
  • pojedinosti o nadležnom tijelu, ako vaša tvrtka podliježe službenom nadzoru i
  • porezni broj, ako ste obveznik plaćanja poreza na dodanu vrijednost.          

Također, dužni ste osigurati informacije o:

  • nazivu profesionalne ili slične institucije kod koje ste registrirani, kao i
  • o profesionalnom nazivu i zemlji koja ga je odobrila, te uputu o profesionalnim pravilima u zemlji u kojoj se obavlja djelatnost i mjestu njihove dostupnosti.

Evo kako skladištiti robu i ne posvađati se s inspekcijom

Skladište robe internet trgovinaSigurno vam je poznato, osobito ako ste trgovac, da se prodaja robe na daljinu može obavljati na dva načina:

  • kao prodaja  na veliko (drugim tvrtkama koje su posrednici malim kupcima) i
  • prodaja na malo (direktno malim kupcima).      

Ukoliko se radi o obavljanju djelatnosti trgovine na daljinu na način da vi trgujete robom na malo, dužni ste osigurati za tu robu skladište.

Od stupanja na snagu ovog pravilnika, vi kao trgovac možete koristiti zajedničko skladište za više vaših trgovina na različitim lokacijama.

Važno je da su one u „neposrednoj blizini“.

Riječ je o skladištima za čuvanje robe i ambalaže, kao i prostorijama za čuvanje pomagala za čišćenje, čija udaljenost ne smije premašiti 100 metara.

Također, prema novom pravilniku, površina skladišta za trgovanje robom na veliko može biti i manja od 50m² (ne manja od 25m²), uz uvjet da je osigurano nesmetano kretanje i manipuliranje robom.

Kako poslovati u skladu sa zakonom, ako obavljate djelatnost internet trgovine koja trguje robom na malo?

Vi trebate podnijeti zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalno tehničkih i drugih uvjeta nadležnom uredu državne uprave u županiji, te udovoljiti svim propisanim uvjetima iz članka 12. i članka 13. Zakona o trgovini.

Nemate što brinuti ako je vaš proizvod usluga, kao ni ako nudite proizvode koji se mogu bez skladištenja izravno prenijeti od dobavljača do kupca.

U tom slučaju, posjedujete li spomenuto rješenje, vi kao internet trgovac ili trgovac TV prodaje ne morate osigurati prostor.

Dakle, nije vam potrebno odgovarajuće skladište robe koju prodajete ili nudite izvan prodavaonice.

Trgovcima hranom otvaraju se nove mogućnosti           

Nove mogućnosti internet trgovineAko ste u skupini onih trgovaca koji prodaju hranu ili hranu za životinje, cijela se priča malo komplicira.

Vi ste tada dužni pridržavati se posebnih propisa o hrani i hrani za životinje, prema odredbi članka 39. stavka 1. ovoga Pravilnika.

Ipak, to za sobom vuče i nove pozitivne mogućnosti.

Napokon se može prodavati hrana u prodavaonicama na benzinskim postajama, ukoliko iste čine izdvojenu samostalnu cjelinu i ispunjavaju propisane minimalno tehničke uvjete za specijaliziranu trgovinu.
Svima nam je jasno koliki značaj ima ova izmjena za razvoj turizma i podizanja kvaliteta usluga.

Također, po novome Pravilniku i općenito je moguće kupiti hranu ako ona nije u originalnom pakiranju. Uvjet je da takav način prodaje bude sukladan svim posebnim propisima o hrani i higijeni hrane.

Uzmimo kao primjer čakovečki Domači vrt.
Ta socijalna poljoprivredna zadruga zapošljava osjetljive i marginalizirane skupine koje se bave ekološkim / organskim uzgojem.

Z` Domačeg vrta možete naručiti zelenu košaricu, svježe voće, povrće, mahunarke, žitarice te razne prerađevine. Ti proizvodi ne dostavljaju se u klasičnim pakiranjima na koje smo navikli.

Pametni poduzetnici prepoznat će poslovne prilike

Rezimirajmo sada novine.

Pravilnikom je regulirano ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalno tehničkih i drugih uvjeta, kojim ćete si znatno olakšati život.
I troškove, naravno.

Jer kako je navedeno, ako imate spomenuto rješenje, a za posao vam ne treba fizičko skladište - ne trebate ga imati.

Očito je cilj Ministarstva mogućnost jednostavnijeg pokretanja poslovanja (i otvaranja novih radnih mjesta), bez dodatnog financijskog opterećenja.

Pametni poduzetnici, poput onih iz Domačeg vrta, priliku su već prepoznali.
Nadamo se da će je prepoznati i drugi, te ćemo uskoro čitati više takvih pozitivnih priča.

Ako želite biti poput njih, i već neko vrijeme imate ideju svojeg "Domačeg vrta", samo niste dosad imali priliku s nekim popričati o konkretnoj realizaciji, evo prilike.

*Napomena: Ovaj tekst informativnog je karaktera. Preporučamo da se prije donošenja bilo kakve odluke savjetujete sa svojim računovođom i pravnikom.

Images credits.

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...