Novi Analytics GA4: Fokus na online konverzije i jednostavnije funnel izvještaje

30. ožujak 2022.

eCommerce je super jer se apsolutno sve može mjeriti i pratiti. Je li tako?

A kako bi pregledavali i uspoređivali prikupljene podatke vjerojatno koristite Google Analytics. Je li tako?

E pa, Analytics kakvog ste poznavali odlazi u povijest i sada je pravo vrijeme da prijeđete na GA4.  

Pogledajte stvar iz ove perspektive. 

1.7.2023. je. Subota. Universal Google Analytics više ne postoji, a praćenje starih podataka bit će vam dostupno samo još 6 mjeseci. GA4 je novi standard. Vi i dalje imate webshop, na kojeg i dalje dolaze korisnici, koji i dalje žele obaviti online kupovinu. 

Kao pametan online trgovac, želite mjeriti uspjeh vašeg webshopa i redovito pratite i uspoređujete podatke. Ovaj tjedan u usporedbi s prošlim. Ovaj mjesec u odnosu na prošli.

Međutim, kako bi pristupili starim podacima u novoj eri (1.7.2023. je, nemojte to zaboraviti), morate otvoriti dva prozora. Pa onda u jednom prozoru imate otvoren stari Analytics sa starim podacima, u drugom je novi GA4. Shvaćate? Ne možete više podatke tako jednostavno usporediti. Ne možete jednostavno uzeti dva ‘date rangea’ i usporediti ih. Sve mora ići ručno. A izbjegavanje ovakvih oldschool načina je razlog zbog kojeg imate webshop i zbog kojeg koristite Google Analytics izvještaje i mogućnosti. 

Ukratko, naš savjet je: odmah krenite s praćenjem i pohranjivanjem podataka unutar GA4 sučelja.

I onda možete gotovo potpuno zaboraviti na 1.7.2023. jer ćete biti spremni. Kažemo gotovo potpuno jer svakako trebate obratiti pažnju i na nove dorade u GA4 koje će se događati u sljedećim mjesecima.

Isto tako, svo ovo vam je manje bitno ako ste relativno nedavno kreirali Analytics račun, točnije poslije 14.10.2020.. U tom slučaju GA4 vjerojatno već koristite. 

Ako ste Google Analytics koristili i prije 14.10.2020., čitajte dalje

Možda vam se čini da trenutno nemate resursa za implementaciju i upotrebu novog alata, no pravovremeno postavljanje isplatit će vam se u budućnosti.

01.07.2023. datum je kada službeno prestaje mogućnost praćenje podataka putem Universal Analyticsa. Resursi, održavanje, kreacija i optimizacija novih postavki, sve se seli u GA4.

Iako je navedeni datum kraj Analyticsa kakvog ste poznavali, povijesni podaci za analitiku bit će vam dostupni još neko vrijeme. Službene najave iz Googlea obećavaju još 6 extra mjeseci nakon gašenja alata. U tom periodu podatke bi svakako trebali preuzeti i pohraniti. 

Preuzimanje podataka iz Universal Analyticsa bit će omogućeno, no ono o čemu bi trebalo voditi računa je strategija preuzimanja podataka. 

Koje podatke ćete preuzeti? Koliko ćete ići u dubinu preuzimanja svih metrika i podataka? Koji vremenski period će vam biti bitan kod preuzimanja povijesnih podataka?

Je li implementacija GA4 strašan bauk

Ukratko - nije. Zahtjeva malo privikavanja i vremena. Baš kao i svaka druga promjena. Jednom kada se ustali, nećete ni znati što je bilo prije.

Data stream, Measurement ID, Configuration tag - pojmovi su koje vam možda zvuče zbunjujuće na prvu, ali naviknite se na njih jer su to parametri koji su bitni za uspješno kreiranje GA4 propertya.

Nakon uspješne implementacije GA4 možete početi analizirati podatke u GA4.

Možda ćete se odmah iznenaditi s izgledom novog GA4 sučelja. Osim pozadinske promjene vezane uz način praćenja i analize metrika, ono što je drugačije je svakako i UI. Primijetiti ćete da nema više toliko padajućih izbornika. Drugačija je struktura izvještavanja, ali je zato sposobnost izvještavanja nadograđena.

U GA4 postoji više značajki vezanih uz kreiranje izvještaja. 

Bitno je spomenuti da Google konstantno nadograđuje GA4. S vremenom će predstavljati nove značajke i bilo bi pametno sve to pratiti. Online trgovina je takav svijet, konstantno promjenjiv. To već sigurno jako dobro znate.

Zašto je GA4 stvarno poboljšanje

Ono što se pokušavalo sa GA4, a na kraju i uspjelo, je kreiranje sistema za praćenje koji funkcionira jednako dobro na svim platformama - web i mobile. Ovo je odlično za one koji analiziraju podatke jer putem jedne platforme mogu analizirati ponašanje korisnika kroz sve webove i aplikacije.

Fokus modela podataka Analyticsa do sad je bio na pregledima stranica - pageviews. 

U novom Analyticsu sve će se bazirati na praćenju različitih događaja (evenata). Eventi su postali centralni dio GA4 sistema praćenja podataka. 

Ovakva vrsta praćenja je fleksibilnija. Omogućuje vam jasnije, bolje i detaljnije praćenje svih relevantnih evenata koji su se desili na webshopu.

Automated insights je novi machine learning adut. Riječ je o pametnom sustavu koji će vam pomoći prepoznati anomalije na vrijeme. Prediktivne metrike su još jedno poboljšanje. One će vam omogućiti preciznije kreiranje listi korisnika koji se nalaze duboko u marketing funnelu.

Osim nadogradnji, u GA4 su neke stvari pojednostavljene. Ono što je svakako pojednostavljeno, na sreću onih koji se Analyticsom bave, je kreiranje Funnel izvještaja. 

Uz sve ovo, dodatni naglasak se stavlja na sigurnost, odnosno transparentnije praćenje korisničkih podataka.

Za web trgovce koji imaju sređena Pravila privatnosti, GA4 neće iziskivati puno dodatnog angažmana

Novost koju donosi GA4 je mogućnost da vlasnici stranica i aplikacija povrh navedenog sami postave identifikator putem GA4 skripte – tzv. 'custom ID'. Prednost toga je što će sada, osim uz jedinstveni preglednik ili Google račun, online trgovci moći sortirati svoje korisnike putem određenog ID-a koji može biti isti za sve usluge nekog društva/kompanije.

Iako je GA4 alat najavljen kao verzija koja će se razvijati u vidu veće zaštite podataka, s pravne strane neke velike promijene i nema. Iako se IP adrese anonimiziraju automatski i obavezno, to ne otklanja problem drugih jedinstvenih identifikatora kao što je “custom ID” i “pseudo ID”. 

Voditelji obrade podataka svakako bi i dalje trebali voditi računa o Pravilima privatnosti i skočnim prozorima, te na pravilan način upoznati korisnike s obradom podataka. GA4 definitivno nije prorok koje će vas osloboditi odgovornosti zaštite privatnosti i osobnih podataka. 

Više o pravnoj strani novog GA4 - pročitajte ovdje

Za kraj, GA4 nije budućnost, nego sadašnjost. Implementacija je potrebna odmah, a koraci na koje bi se trebali prvenstveno fokusirati su: pravilna implementacija, upoznavanje s novim sučeljem te izrada strategije praćenja podataka i izvještavanja.

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • marker.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Google ads, Meta ads

Google analytics