Nova pravila igre na Facebooku

26. ožujak 2012.

Facebook je nedavno uveo promjene u svoju politiku privatnosti. Više se ne koristi riječ "privatnost" (eng. privacy) već "korištenje podataka" (eng. data use). Sve te izmjene prošle su bez najave Facebook-a, bez ikakve medijske pompe.

Trenutna politika kaže: "Kada koristite aplikaciju, sadržaj i informacije dijelite s aplikacijom." mijenja se u: "Kad Vi ili drugi koji mogu vidjeti Vaš sadržaj i informacije koristite aplikaciju, sadržaj i informacije dijele s aplikacijom.". Upravo ta rečenica je kamen smutnje među velikim brojem korisnika Facebook-a (ali čini mi se ne i korisnika u Hrvatskoj).

 

Trebam li se zabrinuti?

Ideja da aplikacija koju Vaš prijatelj ima instaliranu može raspolagati s Vašim podacima čini se ipak malo previše čak i od strane Facebook-a iako naglašavaju da su promjene benigne i ne idu u smjeru narušavanja privatnosti korisnika. Iz Facebooka nam pojašnjavaju da su s novim pravilima samo htjeli biti na čisto što se s našim profilima/timeline-ima i podacima dešava. Oni koji žele spriječiti da im aplikacije kopaju po privatnim podacima to mogu napraviti u postavkama privatnosti.

Neki analitičari čak umanjuju važnost ovih promjena do te mjere da kažu da je Facebook samo verbalizirao ono što je radio i ranije i da su sad iskreni prema svojim korisnicima. Velikom broju korisnika takva politika nije se sviđala niti prije niti sad kad se o tome malo više javno priča i piše.

Dodatna promjena koja prvenstveno zabrinjava korisnike iz zemalja s nekim oblikom cenzure je i što će Facebook korisnicima iz tih zemalja ukinuti pristupe određenim sadržajima (aplikacijama, profilima/timeline-ima, grupama...). U doba kad se socijalne mreže sve više koriste kao oruđe ili još bolje... oružje protiv raznih režima i tiranija takva ograničenja svakako će imati utjecaja na slobodan tijek informacija. Sjetimo se samo kakvu ulogu su Facebook i Twitter odigrali u Arapskom proljeću. Cijela kampanja i organizacija demonstracija u Tunisu i Egiptu organizirane su putem Facebook-a i Twitter-a. 

Dakle... trebam li se zabrinuti? Ako cjenite svoju privatnost, svakako da.

Sve promjene još nisu stupile na snagu, jer kako poručuju iz Facebooka, analiziraju reakcije korisnika.

Vedran Vukovac, Marker d.o.o.

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: