Na praznicima u Markeru, dobrom mjestu za praksu

16. siječanj 2017.

U hrvatskom školskom sustavu nema dovoljno praktičnog rada. O tome se već godinama razgovara u javnosti, no ništa se ne mijenja. 

Učenici varaždinske Elektrostrojarske škole zato su, uz pomoć profesora, sami pronašli svoju praksu. 

Dva tjedna školskih praznika šestero učenika trećeg razreda smjera web dizajner proveli su učeći u Markeru, a ne spavajući dulje kako i priliči životu srednjoškolca na praznicima. I to na vlastitu inicijativu!

Želja za praksom u realnom poslovnom svijetu

- Kroz redovni program rješava se dosta praktičnih zadataka. U prvom razredu uče raditi u CSS-u i HTML-u, u trećem razredu uče o bazama podataka, JavaScriptu i PHP programiranju. Iako ima dosta vježbi na računalu uvijek je poželjna praksa u tvrtkama, u realnom poslovnom okruženju - kaže profesor internetskih tehnologija Ivo Boršćak.

Veli, neki učenici izrazili su želju za odlaskom na praksu još prošlog ljeta i sami su se bezuspješno javljali pojedinim tvrtkama. Pa su njega zamolili za pomoć.

U Markeru na praksi
Naš dizajner Domagoj, učenici Matija, Simona i Dražen te profesor Ivo Boršćak

 

- Poslao sam upite za praksu na nekoliko adresa, ponegdje nisam dobio ni odgovor, a drugi su mi rekli da jednostavno nemaju vremena da se bave učenicima na praksi. Samo sam iz Markera dobio povratan pozitivan odgovor - ističe profesor. 

I tako se 6 učenika (Antonio Bajer, Petar Cmrečki, Matija Krajačić, Paulina Kefelja, Simona Svetec i Dražen Kokot) našlo kod nas na praksi. 

Nismo ih puno mučili laugh. Osim što su morali dolaziti u 7:30 i nešto raditi punih osam sati - kuhati kavu i čaj, čistiti nam smrznute prozore i nositi hranu za pauzu.

Šalimo se, naravno. Najrigoroznija mjera bila je oduzimanje kompjuterskih miševa kako bi naučili bolje i brže raditi na tipkovnici. 


Što su učenici doista radili u Markeru?

U šest dana učenici su prošli kroz tri faze koje prolazi i svaka web stranica/web shop u izradi, naravno u skraćenom obliku. 

U svakom Markerovom odjelu proveli su dva dana. 

1. Na praksi u Web dizajnu

Web dizajn ono je što je najviše zanimalo srednjoškolce, što je i logično. 
Od naših dizajnera Domagoja Markanovića i Spomenka Kešine dobili su zadatak dizajna web stranice prema projektnom zadatku te su tako savladavali osnove i napredne opcije Photoshopa.

Mentori su bili zadovoljni, srednjoškolci su sve brzo pohvatali. Mada, kako kaže Domagoj, učenju rada u Photoshopu nikad nema kraja. 

Da su tek zagrebli osnove jasno je i učenicima. 

Jedan od njih, 17-godišnji Dražen, i sam je prošle godine tijekom ljeta izradio web stranicu. 

- Napravio sam jednostavnu web stranicu, no vidim da se ovdje radi drugačije. Puno toga još moram naučiti - rekao je Dražen.

2. Na praksi u Frontendu

Nakon web dizajna učenike su pod svoje primili frontend developeri Mile Lazar i Kristijan Pizek.
U dva dana saznali su što je frontend, rješavali konkretne frontend zadatke, radili sa Sublime Text alatom i radili prijelom jednostavne web stranice. 

Mile i Kristijan dali su im prolaznu ocjenu laugh 

- Više manje pokazali su ono što su učili u školi, osnove HTML-a i CSS-a, a pokazali smo im nekoliko stvari koje će im sigurno pomoći u budućnosti - objasnio je Mile. 


3. Na praksi u Backendu

Zadnja dva dana praktikanti su proveli pod paskom developera Ivana Hobora i Anite Rodinger
Upravo oni su ih izmučili i oduzeli im kompjuterske miševe!

No, pokazali su im prednosti Markerovog CRM-a (customer realationship manager) i CMS-a (content management systema) te objasnili rad u sljedećim alatima: NetBeansu, BitBucketu i FileZilli

No, saznali su i kako se instalira WordPress, besplatna platforma za web stranice i web shopove. 

Anita i Ivan zadali su im i niz PHP i SQL zadataka

Nije im baš bilo lako.

- Učili smo osnove programiranja što mi je dovoljno jer se želim baviti web dizajnom - rekla je 17-godišnja Simona.

Nije im bilo baš lako na praksi jer u Markeru baš i nema labavo wink

Nije bilo tako strašno na praksi, ponekad je bilo čak i zabavno (Antonio, Petar i Paulina)
Nije bilo tako strašno na praksi, ponekad je bilo čak i zabavno (Antonio, Petar i Paulina)

 

- Zadaci koje smo dobili bili su zanimljivi, ali mogli su i biti lakši. I teško mi se bilo dizati tako rano ujutro - na kraju se čak i malo požalio 17-godišnji Matija. 

Nadamo se da će završiti u struci koja ih zanima i da su kod nas dobili dozu stvarnosti.

Praktikanti i Marker, duga dobra priča

U Marker doista često dolaze praktikanti, do sada su to bili studenti. Istina je, imamo puno posla i nemamo baš puno vremena, ali nešto nađemo. 

Ne škrtarimo na znanju, a od svih praktikanata očekujemo da su došli jer žele raditi.

I ne trebaju nam da glume živi ukras i kuhaju kavu cheeky.

Ako ovo čitate i znate nekoga tko želi raditi i učiti na praksi ili sami tražite praksu, uvijek nam se možete javiti

 

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • marker.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Google ads, Meta ads

Google analytics