London u 360 stupnjeva? Trebat će vam 80 milijardi piksela

12. studeni 2011.

U ovo vrijeme prošle godine, internetski servis 360 Cities objavio je veliku sfernu virtualnu panoramu. Objektivi fotografa Jeffrey Martina, postavljeni na vrhu 36 katova visoke zgrade Centre Pointa u Londonu uzeli su građu za puni panoramski prikaz ove europske metropole, bilježeći svih njenih (poslovično oblačnih i tmurnih) 360 stupnjeva u impresivnih 80 gigapiksela. Veliko je lijepo. Koliko je ovo veliko?

Martinova panorama, ispisana u standardnoj fotografskoj rezoluciji bila bi dugačka 35, i visoka 17 metara, a sačinjena je od 7886 pojedinačnih fotografija. Iz podataka dostupnih o izradi 70 gigapikselne virtualne panorame Budimpešte (dotadašnjeg rekorda kojeg je Martin srušio londonskim projektom), moguće je dobiti uvid u složenost procesa izrade ovakvih fotografija, koje razinom detalja sve više nude iskustvo slično virtualnoj šetnji. Naime, izrada budimpeštanske panorame trajala je više od 40 dana, utrošeno je preko 300 sati računalnog procesiranja (na posebno dizajniranim računalima), a za skladištenje 2 milijuna datoteka korištenih u izradi bila su potrebna 2TB memorije

No, poznavajući područje, možemo očekivati da će veliko samo postajati veće. Još razmjerno nedavno, 2009. godine, rekordna panorama u 360° nosila je „tek“ 18 gigapiksela. Otada smo svjedočili 26 gigapikselnim predstavljanjima Dresdena i Parisa (http://www.paris-26-gigapixels.com/index-en.html) te spomenutoj 70 gigapikselnoj budimpeštanskoj panorami.

Između muzeja i Google Earth-a

Gotovo da nema osobe s pristupom Internetu kojoj šetanje Google Eearth-om nije odnijelo poneki sat surfanja, ponekad posve besciljno i isključivo radi zadovoljenja znatiželje. No, osim u slučaju potrebe, tim satima u jednom je trenutku došao kraj. Razlog je jednostavan – naša znatiželja željela je otići korak dalje. Htjeli smo vidjeti pročelje Louvrea ili britanskog Parlamenta, ili pak fasade običnih stambenih zgrada, doživjeti grad ne samo kao mrežu ulica s Googleovih mapa... Ukratko – željeli smo nešto turistički atraktivnije. S rezolucijama koje nam dopuštaju da raspoznajemo automobilske tablice na parkiralištima, lica prosjaka na ulici ili siluete poslovnih ljudi iza stakala uredskih nebodera gigapikselne panorame kreću u susret našoj želji.Iz tog razloga, možemo ih očekivati sve više. I vjerujem kako je pogrešno misliti da ćemo na njima gledati isključivo velike gradove. Tamo gdje veliki grad nudi prostranstvo i složenu isprepletenost, mali grad može ponuditi šarm.

Bez sumnje, uskoro očekujte nove zanimljivosti iz ove niše.

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: