Zatražite ponudu
putem online obrasca

London u 360 stupnjeva? Trebat će vam 80 milijardi piksela

12. studeni 2011.

U ovo vrijeme prošle godine, internetski servis 360 Cities objavio je veliku sfernu virtualnu panoramu. Objektivi fotografa Jeffrey Martina, postavljeni na vrhu 36 katova visoke zgrade Centre Pointa u Londonu uzeli su građu za puni panoramski prikaz ove europske metropole, bilježeći svih njenih (poslovično oblačnih i tmurnih) 360 stupnjeva u impresivnih 80 gigapiksela. Veliko je lijepo. Koliko je ovo veliko?

Martinova panorama, ispisana u standardnoj fotografskoj rezoluciji bila bi dugačka 35, i visoka 17 metara, a sačinjena je od 7886 pojedinačnih fotografija. Iz podataka dostupnih o izradi 70 gigapikselne virtualne panorame Budimpešte (dotadašnjeg rekorda kojeg je Martin srušio londonskim projektom), moguće je dobiti uvid u složenost procesa izrade ovakvih fotografija, koje razinom detalja sve više nude iskustvo slično virtualnoj šetnji. Naime, izrada budimpeštanske panorame trajala je više od 40 dana, utrošeno je preko 300 sati računalnog procesiranja (na posebno dizajniranim računalima), a za skladištenje 2 milijuna datoteka korištenih u izradi bila su potrebna 2TB memorije

No, poznavajući područje, možemo očekivati da će veliko samo postajati veće. Još razmjerno nedavno, 2009. godine, rekordna panorama u 360° nosila je „tek“ 18 gigapiksela. Otada smo svjedočili 26 gigapikselnim predstavljanjima Dresdena i Parisa (http://www.paris-26-gigapixels.com/index-en.html) te spomenutoj 70 gigapikselnoj budimpeštanskoj panorami.

Između muzeja i Google Earth-a

Gotovo da nema osobe s pristupom Internetu kojoj šetanje Google Eearth-om nije odnijelo poneki sat surfanja, ponekad posve besciljno i isključivo radi zadovoljenja znatiželje. No, osim u slučaju potrebe, tim satima u jednom je trenutku došao kraj. Razlog je jednostavan – naša znatiželja željela je otići korak dalje. Htjeli smo vidjeti pročelje Louvrea ili britanskog Parlamenta, ili pak fasade običnih stambenih zgrada, doživjeti grad ne samo kao mrežu ulica s Googleovih mapa... Ukratko – željeli smo nešto turistički atraktivnije. S rezolucijama koje nam dopuštaju da raspoznajemo automobilske tablice na parkiralištima, lica prosjaka na ulici ili siluete poslovnih ljudi iza stakala uredskih nebodera gigapikselne panorame kreću u susret našoj želji.Iz tog razloga, možemo ih očekivati sve više. I vjerujem kako je pogrešno misliti da ćemo na njima gledati isključivo velike gradove. Tamo gdje veliki grad nudi prostranstvo i složenu isprepletenost, mali grad može ponuditi šarm.

Bez sumnje, uskoro očekujte nove zanimljivosti iz ove niše.

Izrada web stranica

Naša jezgra poslovanja i područje u kojem imamo najviše iskustva je upravo izrada web stranica po mjeri, za bilo koju djelatnost ili područje, neovisno čime se Vaša tvrtka bavi.

Izrada web trgovine

Internet trgovina je prodajno mjesto otvoreno 24 sata dnevno, svaki dan u godini. Otvaranje internet trgovine zahtjeva neusporedivo nižu investiciju s nemjerljivo većim potencijalom od fizičke trgovine.

Programiranje po mjeri

Potrebna Vam je aplikacija prilagođena Vašem poslovanju? Projektiramo i izrađujemo sve, od jednostavnih do kompleksnih sustava koji u potpunosti odgovaraju Vašim potrebama.

Blog

Svima treba jedan dobar vodič za kupovinu darova

Što pokloniti za Božić? Izradite vodič za kupovinu poklona i privucite kupce u web shop!

Kupci su strašno zauzeti preko blagdana. Nemaju vremena za disanje, a kamoli za razmišljanje što će najmilijima pokloniti za Božić. Olakšajte im život i izradite vodič za kupnju darova. Za mame, tate, djedove, bake, bradonje, programerske freakove, masterchefove... A kako izraditi vodič koji neće izgledati kao suhoparni popis proizvoda, saznat ćete upravo sada :) 

opširnije

Kontaktirajte nas

MARKER d.o.o.
Braće Radića 52d - Jalkovec
42000 Varaždin

Potražite nas na karti

Tel: 042 / 421 700
Fax: 042 / 421 704

Newsletter