Kraj interneta kakvog znamo

17. studeni 2011.

Stop Online Piracy Act (SOPA) u kombinaciji s Protect IP zakonom daje američkom ministarstvu pravde pravo tražiti od internet providera da blokira bilo koje web stranice koje sadrže bilo linkove bilo sam piratski sadržaj. Ne samo da će se sankcionirati providere, već će američko pravosuđe moći prišarafiti i hosting kompanije, tražilice, sustave plaćanja... bilo koga za koga se posumnja da na bilo koji način služi za distribuciju nelegalnih (copyrighted) materijala.

Ako uistinu, osim na papiru ovi zakoni zažive, to znači da će de-facto Ameri postati i globalni cyber policajci. MPAA (a tko drugi) najveći je lobist za ove zakone.
Mnoge kompanije poput Google-a, Facebook-a, Twitter-a ili Wikimedije su izrazili svoju zabrinutost.

Što sve to znači za nas? Osim težeg pristupa warezima, skoro pa ništa. Za Amere? E tu sad ima jako puno scenarija, zamislite da na Wikipediji u zapisu za Warez kao jedna od poveznica bude i referenca na The Pirate Bay. To znači da se cijeloj Wikipediji neće moći pristupiti iz SAD-a. Brutalno? Ne baš, jer ovo je tek početak. :-(

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: