5 savjeta za optimizaciju slika zbog kojih će te Google zavoljeti [SlideShare]

18. ožujak 2016.

Slike su postale iznimno značajan, da ne kažemo gotovo najvažniji dio web stranice.

Govore 1000 riječi, privlače pozornost, zaokružuju priče i potiču emocije.

Uz to, brojni korisnici kada pretražuju Google traže upravo - slike.

Ignorirati milijune upita korisnika s "nevidljivim slikama" je luksuz koji si jednostavno ne možete priuštiti.

Posebice ako imate web shop i želite sa svojim proizvodima iz kataloga što brže doći u vidno polje kupaca.

Važnost visoke pozicije na Googleu vjerujemo kako ne treba posebno isticati, a kako bi se dobro pozicionirali trebate optimizirati i slike.

U konačnici, optimizirane slike Googleu mnogo jasnije daju do znanja što se točno nalazi na vašim web stranicama pa se tako vaša web stranica penje na Googleovim rezultatima pretrage i dolazi ispred konkurentskih.

U nastavku saznajte kako optimizirati slike za Google.

Potrudili smo se i sve složili u SlideShare, a ako preferirate "običan" tekst napisali smo i to. Uživajte u optimizaciji ;)

Slobodno umetni SlideShare i na svoju stranicu:

<p style="text-align: center;"><iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="485" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="//www.slideshare.net/slideshow/embed_code/key/pvCqJjweEd5lzB" style="border:1px solid #CCC; border-width:1px; margin-bottom:5px; max-width: 100%;" width="640"></iframe></p>

1. Koristite jpg ili png format

Budući da je još 2010. godine brzina učitavanja stranice ušla na listu kriterija koji se uzimaju u obzir prilikom rangiranja web stranice u Googleovim rezultatima pretrage, sumnjamo kako želite da vam upravo slike usporavaju taj proces.

Prvi korak u rješavanju problema je korištenje ispravnog formata.

Od gomile njih, na internetu se najviše koriste ova dva - jp(e)g i png.

Potonji je nešto "teži", no pruža korisne mogućnosti poput nevidljive pozadine, uz mogućnost pohrane slike bez gubitaka kada je riječ o kvaliteti prikaza.

S druge strane, jpg je kudikamo korišteniji format, prvenstveno zbog velike podatkovne uštede koja ima mali utjecaj na kvalitetu slike.

Ako vaše slike nisu u jednom od ova dva formata, prije stavljanja na web nužno ih je konvertirati.


Slike možete konvertirati putem besplatnog alata Pixlr

 

To možete napraviti putem jedne od brojnih programa za uređivanja slika, bilo da se radilo o onima koje se instaliraju na računalo (Photoshop, GIMP, Paint i dr.) ili o web aplikacijama poput Pixlra (uređivanje slike vrši se u web pregledniku, bez instalacije programa).

2. Držite rezoluciju slika u razumnim veličinama

Osim formata, na podatkovnu težinu ponajviše utječe rezolucija slike.

Dakle, broj piksela (najmanja jedinica u rasterskoj grafici) pomnožen na horizontalnoj i vertikalnoj osi. Što je rezolucija slike veća, ona je podatkovno teža.

Kao što podnaslov govori, nju je bitno držati na nekoj zlatnoj sredini - ne smije biti prevelika, niti premala.


Kod veličine fotografija dobro se držati zlatne sredine :)

 

Nekakav standard je širina od 1000 piksela budući da ona daje detaljan prikaz proizvoda na većini uređaja, a da pritom nije preteška.

Ako na webu imate gomilu slika, ići smanjivati jednu po jednu može biti prilično naporan posao. Upravo zbog toga postaje besplatni alati poput Image Resizera koji omogućuju da označite sve slike u mapi i namjestite im željenu rezoluciju.

3. Pravilno ih imenujte

Osnovni način komunikacije između čovjeka i Googlea i dalje su ključne riječi. Doduše, praksa oko uputrebe istih se zadnjih godina nešto izmijenila, no to ne znači da na njih trebamo skroz zaboraviti. To osobito vrijedi kod imenovanja fotografija.

Kako bi Googleov robot znao na što se odnosi fotografija koju ste stavili na internet, potrebno ju je pravilno opisati. To počinjete već s nazivom (jpeg / png datoteke kada ju nakon uređivanja idete pohraniti negdje).

Tijekom imenovanja slikovne datoteke, izbjegavajte koristiti nazive poput ovih:

  • 25435124fasfafa2.jpg
  • Method-1-med.jpg
  • 23512-thumb.jpg

Znači, čovjeku u potpunosti nerazumljive riječi bez konteksta.

Zašto je čovjek bitan? Zato što će on pretraživati internet, ne Googleov robot. Stroj je samo posrednik u cijeloj priči.

Ako recimo prodajete odjeću, radije probajte s nečim ovakvim:

  • plave-muske-hlace-amadeus-xl.jpg
  • crvena-majica-dugi-rukavi-amadeus-l.jpg

Ovi nazivi samo će biti dodani na url adresu stranice proizvoda na vašem web shopu pa će stranica na kojoj će se prikazati slika u punoj rezoluciji, biti Googleu vidljiva i relevantnija prilikom određivanja ranga.

4. Opišite slike u CMS-u

Pravilno imenovati sliku nije dovoljno.

Google također iznimno "cijeni" ako navedete i sadržaj slike. Riječ je zapravo o komadiću teksta koji služi pretraživačkom algoritmu da provjeri što se točno nalazi na njoj.

Budući da stroj nema ljudsku percepciju za apstraktno, odnosno ne može analizirati slikovni sadržaj kao što može slova, morate mu prepričati ono što je na slici.


Nemojte biti lijeni: opišite fotografije i stavite im nazive

 

Dođe vam kao da slijepoj osobi govorite ono što vidite ispred sebe.

Zašto je to bitno?

Slika, kao što smo rekli na početku, zaokružuje priču vaše web stranice. Ako je opišete Googleu, on će preciznije moći utvrditi o čemu je točno riječ na web stranici pa će ona dobiti bolji rang u odnosu na konkurenciju.

Ista stvar vrijedi i za galerije slika - ako vaš CMS poput našeg podržava da svakoj slici dodijelite naziv i opis, svakako iskoristite tu mogućnost. Budući da to malo tko radi, iznimno ćete profitirati za realno malo dodatnog posla.

5. Ne stavljate na stranicu slike u punoj veličini

Ovaj problem nažalost viđamo vrlo često.

Slike se stavljaju u punoj veličini na web stranicu od kojih mnoge nerijetko znaju težiti i preko 1MB.

Zamislite da je na stranici 20-ak takvih slika. S preko 20 MB multimedije iznimno se usporava rad weba što bez sumnje ostavlja prilično negativan utjecaj na Googleov rang.

Recimo da imate sliku reda veličine 1000 piksela. Znači onaj veliki okvir tipičan za detaljan prikaz na monitoru 15-inčnog laptopa.

Slika je obično na stranicu postavljena tako da korisnik vidi samo manji okvir, no kada klikne na nju, ona se uveća.

OK, pitate se, u čemu je točno tu problem?

Obično je slika dodana na web stranicu tako da je web preglednik prvo mora cijelu učitati (dakle tih 1000 piksela), a zatim ju odreže na manji okvir onako kako je odredio administrator.

Dakle nepotrebno ste preuzeli tih 1000 piksela (podatkovni problem), a možda vas uopće ne zanima detaljan prikaz slike.

Sjetite se samo koliko je vremena potrebno da se takva slika učita na mobitelu.


Smanji fotografije kako učitavanje ne bi predugo trajalo

 

Zbog toga smo mi unutar našeg CMS-a implementirali nešto što se na engleskom zove thumbnail - umanjena verzija originalne slike.

To znači da sliku na web stranicu dodajete u manjoj dimenziji te tako ubrzavate rad web stranice.

U prijevodu, ne učitava se cijela slika, nego samo umanjena verzija, a korisnik AKO ŽELI, može onda kliknuti na sliku i pogledati je na drugoj stranici u originalnom obliku.

Zaključujete, win-win situacija za sve - vama brže radi web stranica te imate bolji rang na Googleu, dok korisnik ima bolje iskustvo surfanja i ne troši nepotrebno podatkovni promet, a opet ima sliku na raspolaganju u prirodnoj veličini.

Bitno je biti vidljiv

Internet je kao plac - krumpiri se nude i na susjednom stolu, pitanje je samo kakav ćete trik upotrijebiti na Googleu da privučete ljude upravo na svoj.

I to nije trik u negativnom smislu (da prevarite nekoga), nego da pametno iskoristite sve mogućnosti koje imate na raspolaganju (u okviru dopuštenih, naravno).

Ako krumpire očistite od zemlje, stavite one najbolje na vrh košare i pokraj cijene istaknete da su domaći i tek ubrani (uz prihvatljivu cijenu naravno), mnogo je veća šansa da ćete ih prodati.

Isto tako vrijedi za vašu web stranicu na kojoj uz pomoć slika želite prodati svoj proizvod ili usluge - ako stavite pravi format, prilagodite njihovu podaktovnu težinu i pravilno ih opišete, mnogo je veća šansa da ćete privući ljude na svoj web.

Prodaja počinje s uočavanjem stvari i privlačenjem pozornosti, a već smo rekli na početku kako slike govore 1000 riječi.

Bitno je samo stvoriti preduvjete za uočavanje stvari, što je kudikamo lakše uz dobar prodajni alat.

Kontaktirajte nas za više savjeta o dobroj optimizaciji

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...