Internet nekad i danas - što se sve promijenilo? [INFOGRAFIKA]

13. kolovoz 2013.

Internet se razvija munjevitom brzinom - činjenica na koju ljudi (pre)često zaborave.

Stvari koje se danas čine normalnima i ostavljaju dojam kao da su tu oduvijek, još prije 10 godina uopće nisu postojale - pritom mislimo na koncept društvene mreže, Googleov preglednik Chrome ili na meme “Forever alone”. Da, i prije smo bili zauvijek sami, no lakše je to danas podnijeti uz empatiju globalnog sela. Valjda.

No dobro, vratimo se na temu...

Web stranice su se prosječno učitivale cijelih 16 sekundi, a jedna pjesma preuzimala nevjerojatnih 12 i pol minuta. Danas za to vrijeme preuzmemo cijeli film. Legalno naravno. :)

Pogledajte u sljedećoj infografici koliki se skok zapravo desio u odnosu na 2002. godinu. Tadašnjih 95% internet explorer korisnika čovjeka natjera na razmišljanje što je Microsoft radio svih tih silnih godina da mu konkurencija uspjela pojesti 56% udjela na tržištu web preglednika. Kako stvari izgledaju, sličan scenarij slijedi na tržištu operacijskih sustava.

U konačnici, ova infografika može vam biti dobar podsjetnik da "pravila igre" koja vrijede danas, nemaju dugoročno ama baš nikakvu vrijednost. Tržište se neprestano razvija i posljedično mijenja, a oni koji se ne prilagođavaju, svi redom propadaju.

Osnovni postulat kapitalizma.

Prve žrtve interneta bile su knjižare i prodavaonice nosača glazbe - pazite da vi ne budete iduća samo zato jer ste zaključili kako vam web shop ne treba.

 

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: