Internacionalni Ecommerce dan 2017.

Vrijeme čitanja: 3 min
05. travanj 2017.

Već se nekoliko godina za redom, 5. travnja, tradicionalno obilježava Internacionalni Ecommerce dan.

Radi se o live eventu na kojem se okupljaju marketinški stručnjaci koji kroz prezentacije, statistike i analize dijele i otkrivaju najnovije trendove u svijetu online marketinga te općenito trendove za što bolju i kvalitetniju online prisutnost za male i velike poduzetnike.

Zašto je to bitno? Zato što se iz mjeseca u mjesec nešto događa. A to “nešto” bitno utječe na uspjeh svakog ecommerce poslovanja.

Na primjer, ove godine se ukida geo-blokiranje unutar EU što bitno utječe na samu taktiku poslovanja svakog hrvatskog web shopa.

Isto tako, prije nekoliko godina bilo je dovoljno imati web shop ili stranicu na kojoj su izlistani svi proizvodi i kontakt informacije dućana, a danas to više nije tako. 

Iz “kupi, kupi, kupi” marketinga, prešli smo na inbound marketing koji je mnogo prijateljskiji i topliji od outbound marketinga gdje se kupce doslovno vuče za rukav da nešto kupe.  

Zbog ovog inbound marketinga, bitno je i stvaranje kvalitetnog i informativnog online sadržaja, tj. pisanje blogova. A da bi online svijet vidio vaše korisne blogove, važno je biti prisutan na društvenim mrežama i raditi kvalitetnu SEO optimizaciju bez koje ćete teško biti vidljivi na Googleu.

Ovo je samo mali dio “online zahtjeva” za uspjeh bilo kojeg ecommerce poslovanja. Bez obzira jeste li mali ili veliki poduzetnik, bitno je biti u koraku s trendovima inače će vas vrijeme pregaziti. Ili bolje reći - internet.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj što se tiče online kupovine?

Eurostat (statistički ured Europske unije) objavio je kako je 2016. godine, preko interneta kupovao svaki drugi korisnik interneta, tj. njih 45% ili 1,41 milijuna Hrvata. 
 
Da bi dočarali koliko je to veliki broj, 2008. godine prema podacima DZS-a (Državni zavod za statistiku), preko interneta je kupovalo 10 puta manje online kupaca, tj. 140 000.  Kad se ove statistike spoje, procjenjuje se kako će do 2020. godine, broj kupaca rasti za oko 10 posto godišnje.

Isto tako, procjenjuje se kako u Hrvatskoj ima barem 1500 online trgovina s time da se ne računaju one na Njuškalu i Facebooku.

International Ecommerce Day 2017

Dok se na međunarodnoj razini Ecommerce dan obilježava doslovno na internetu putem live streaminga, Ecommerce dan se kod nas obilježava u Zagrebu u organizaciji Shopper’s Mind Hrvatska. 

Na konferenciji govore međunarodni predavači i ecommerce stručnjaci koji će se dotaknuti tema kao što su razvojni trendovi, optimizacija korisničkog iskustva, savjeti za uspjeh na hrvatskom online tržištu i sve o zakonskoj regulativi i ecommerce rješenjima. 

Sve u svemu, danas je stvarno bitno biti online prisutan. U čast Ecommerce danu izradili smo malu infografiku koja prikazuje što bi sve prema online zahtjevima jedan uspješan web shop trebao imati. 

Ecommerce dan

Slobodno preuzmi infografiku i umetni je na svoju stranicu:

<a href="https://marker.hr/upload/2017/04/ecommerce-dan-uspjeh-web-shopa_58e49f1c4bcd4.png"><img alt="Ecommerce dan" border="0" src="https://marker.hr/upload/2017/04/ecommerce-dan-uspjeh-web-shopa_58e49f1c4bcd4.png" width="840" /></a></p>


Na konferenciji će se danas zaključiti i ovogodišnje natjecanje Web trgovac godine, na kojem su prošle godine web shopovi Emporium i Party Pops dobili nagradu za izvrsnost. A njih smo mi izradiliblush

Jedva čekamo vidjeti ovogodišnje rezultate. 

Ako želite biti u trendu i pokrenuti vrhunski web shop, javite se MarkerovcimaOnda ćete sigurno imati dobru web stranicu ili web shop, pa ćete se sljedeće godine i vi natjecati za Web trgovca godine i odnijeti nagradu.

Živi bili, pa vidjeli wink

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...