Kineski div Alibaba i Dan samaca u brojkama [Infografika]

Vrijeme čitanja: 6 min
14. studeni 2016.

Što mislite, koliko bi vam trebalo rada i truda da vam je mjesečni promet milijardu dolara?

U Hrvatskoj smiley

S obzirom na poduzetničku klimu vjerojatno bi trebali rintati desetljećima.

Takvu je ludu svotu (u hrvatskim razmjerima) kineski div Alibaba "okrenuo"  u samo prvih 7 minuta za Dan samaca ove godine (točnije $1.4 milijardi).

Alibaba je jedna od najvećih svjetskih online trgovina, no malo tko je čuo za nju na našem području. Barem do prošle godine kada je oborila sve svjetske rekorde u prodaji u samo jednom danu.  Naime, Alibaba je kroz online platforme za kupnju Taobao.com i Tmall.com u Danu samaca (11.11.2015.) uspjela ostvariti ukupan prihod od 14.3 milijarde dolara!

Za usporedbu:

  • Cyber Monday 2015. - $2.68 milijardi
  • Black Friday 2015. - $4.45 milijardi
  • Alibaba za Dan samaca - $14.3 milijarde

Dan samaca 2016. godine

Alibaba je i ove godine uspjela oboriti svoj rekord te ostvarila $17.7 milijardi ukupnog prihoda. 

No, za Kineze jedan od najvećih prodajnih dana nije samo dan kad broje juane. Od cijele stvari naprave spektakl. I svake godine - nešto novo.

Ove godine odlučili su eksperimentirati s novim tehnologijama tj. kupci su mogli kupovati kroz virtualnu stvarnost, a nudili su i popuste kroz planetarno popularni Pokemon Go.

Alibaba je već tradicionalno obilježila Dan samaca 4-satnim TV showom u Shezhenu u kojem su ovog puta gostovali Scarlett Johansson, David i Victoria Beckham i umirovljeni NBA igrač Kobe Bryant.

Za glazbu se pobrinula grupa OneRepublic, a utemeljitelj tvrtke Jack Ma izveo je magični trik na pozornici.

Alibaba i 20 kompanija

Poznata bajka zove se 'Alibaba i 40 razbojnika', no kod naše Alibabe riječ je o 20 kompanija. Zapravo je i po toj bajci dobila i ime, a priča ide ovako:

Ma Yun (poznatiji kao Jack Ma), osnovao je tvrtku kao 35-godišnji učitelj engleskog jezika u svome stanu u Hangzou 1999. godine.

Pokraj sebe je imao 18 poslovnih partnera i dug od nekoliko tisuća dolara jer je, naime, trebao posuditi novce kako bi mogao započeti svoj san.

Jack Ma je vlasnik Alibabe

Ime za kompaniju nastalo je sasvim slučajno. Dok je Jack Ma razmišljao kako bi je mogao nazvati, sjetio se priče o Alibabi i 40 razbojnika. Nekoliko dana je ispitivao prolaznike na putu jesu li čuli za Alibabu i većina njih je potvrdno odgovorila.

Tada je shvatio da su svi čuli za to ime, pa je tako odlučio nazvati i svoju kompaniju. I što se dogodilo? Danas se ime Alibaba osim po bajci, povezuje s najvećom kineskom kompanijom internetske prodaje.

Alibaba okuplja čak 20-ak povezanih trgovačkih društava, a najpoznatiji su:

  • TaoBao - web shop na kojem se može naći sve od igle do aviona
  • Tmall - web shop za kupovinu isključivo brendirane i kvalitetne robe u Kini
  • AliExpres - namijenjen isključivo kupcima diljem svijeta
  • AliPay - elektronsko plaćanje bez troškova dostava (nešto kao e-bay)
  • AliCloud - tehnološka platforma za razvoj programskih rješenja i podrške

Što stoji iza obilježavanja Dana samaca?

Većina misli da je Dan samaca upravo izmislila sama Alibaba, no to nije točno.

Zapravo su je 1993. godine izmislili studenti Sveučilišta Nanjing kako bi slavili, pogađate - slobodu. Kao odu samoći odabrali su datum 11.11. jer je jedinica zaista jedan usamljeni broj.  

No Dan samaca nikada nije trebao biti depresivan i samosažaljevajući. Zapravo je on inačica Dana zaljubljenih. 

Umjesto da se parovi međusobno daruju, samci daruju sami sebe, tj. kupuju sami sebi darove koje su oduvijek željeli, a možda nisu htjeli bezveze trošiti novce.

Tako je Alibaba 2009. godine odlučila taj praznik preokrenuti u svoju korist i u trenutku ga pretvorila u sinonim za online potrošnju.

Prošle godine za Dan samaca oborila je sve moguće rekorde, a ove godine je to ponovno uspjela učiniti. 

Kako bi vam dočarali moć i uspjeh ove kineske online trgovine odlučili smo se izraditi infografiku u kojoj ćete naći nekoliko zanimljivih i zabavnih činjenica.

Alibaba i Dan samaca

Slobodno preuzmi infografiku i umetni je na svoju stranicu:

<p><a href='https://marker.hr/blog/infografika-alibabina-web-prodaja-za-dan-samaca-418/'><img src='https://marker.hr/upload/2016/11/infografika-marker-alibaba-dan-samaca-statistika_582ac9f5e944c.png' alt='Alibaba i Dan samaca' width='840' border='0' /></a></p>

 

Morate priznati da je ovo je zaista bajkovita priča. Jack Ma je započeo s dugom od nekoliko tisuća dolara, da bi 16 godina kasnije bio vlasnik imovine u vrijednosti 22.7 milijardi dolara, postao najbogatiji čovjek u Kini i 33. po bogatstvu u svijetu.

Ovo je dokaz da vam za uspjeh treba samo dobra ideja i sposobni ljudi oko vas koji će vam uvijek uskočiti u pomoć i dati vam svu potrebnu podršku.

Pa, mislite li da imate i vi dobru ideju, a ne znate kako je prenijeti u realnost slobodno nam se javite.

Iza sebe imamo puno staža što se tiče same izrade web shopa i web stranica, a neki od naših web shopova su ocijenjeni i kao jedni od najuspješnijih web shopova u Hrvatskoj.

Dakle, vi samo dođite k nama s dobrom idejom, a mi ćemo preuzeti sve ostalo smiley

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...