Google daje zadnje upozorenje: ako nemate sigurni HTTPS protokol, loše vam se piše

23. kolovoz 2017.

Krenimo odmah na stvar: Tko se do sada nije online osigurao, magarac je bio!

Ako do sada niste primijetili, od 17. kolovoza Google putem Google Search Consolea konstantno šalje obavijesti o kažnjavanju svima čiji je web shop ili web stranica na HTTP protokolu. I to nije nikakva novost. Google upozorava već prije nekoliko mjeseci, točnije od početka 2017. godine. Baš kao što smo vas i mi iz Markera upozorili našim blogom “Google poručuje: kaznit ćemo vas ako nećete biti sigurni”.

U čemu je kvaka?

Google za svoje korisnike želi samo sigurnost

Još u siječnju ove godine Google je započeo svoj online pohod na nesigurne web stranice i web shopove. Obavijestio je javnost da će lansirati novu verziju Google Chromea - Chrome 56 u kojem će HTTP stranice koje prikupljaju lozinke i podatke o kreditnim karticama označavati kao nesigurne.

Google sve HTTP stranice označava kao nesigurne

Stranice će biti označene kao nesigurne i ako korisnici gledaju HTTP stranice u Incognito modu (privatno). 

Kako 73,7 posto online korisnika koristi Google Chrome kao zadani preglednik, mislimo da je prilično važno Google shvatiti ozbiljno. 

No Googleov plan ovdje ne prestaje. Prema njegovom mišljenju, lozinke i brojevi kreditnih kartica nisu jedini podaci koji bi trebali ostati privatni. Zapravo u privatne podatke spada bilo koja vrsta podataka koju online korisnici upisuju unutar web stranice.

Zato će Google novijom verzijom Google Chromea - Chrome 62, od listopada označavati stranice kao nesigurnima na temelju šireg spektra kriterija. 

Googleov mail s naslovom “Chrome će prikazivati sigurnosna upozorenja za...”, detaljno objašnjava te kriterije.

Email izgleda ovako:

Google email za http protokol

Zato nema više zezancije, prebacite se na HTTPS protokol ako ga niste ugradili prilikom izrade web shopa

U 3 koraka prebacite se na HTTPS protokol 

Prebacivanje na HTTPS protokol sastoji se od tri koraka:

  1. Kupnja SSL certifikata. Cijena certifikata ovisi o jačini enkripcije podataka i razini odštete koja će vam se isplatiti u slučaju krađe podataka. 
  2. Integracija certifikata. Nakon što kupite certifikat, trebate ga potvrditi, verificirati i integrirati.
  3. Pretvaranje svih stranica u HTTPS stranice. Prije nego se prebacite na HTTPS potrebno je preusmjeriti cijelu strukturu web stranice ili shopa u HTTPS verziju kako se ne bi javljale neugodne 404 stranice. 

Ovo preusmjeravanje svim našim klijentima u Markeru rješavamo automatski tako da budite bez brige

A ako i dalje niste sigurni trebate li se stvarno prebaciti na HTTPS, možemo samo napisati - DA! Trebate, ako želite dostojno konkurirati ostalim web shopovima i stranicama i naći se na Googleovoj prvoj stranici rezultata

Kontaktirajte nas za sva dodatna pitanja

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: