Zatražite ponudu
putem online obrasca

Europski parlament donio novi zakon za manje troškove i veću sigurnost 'online' poslovanja

20. listopad 2015.

Vrijeme potrebno za čitanje teksta: 5 min

Dobra vijest za online trgovce i potrošače ovih dana stigla je iz Europskog parlamenta, koji je usvojio novi zakon o online poslovanju.

Zakon bi trebao osigurati manje troškove i veću sigurnost online poslovanja.

Europski zakonodavci znaju kako moraju unaprjeđivati ecommerce tržište na kojem se lani samo na prostoru EU okrenulo 423.8 milijardi eura.

Ove godine predviđa se daljnji rast od 12,5% i oko 477 milijardi eura prometa.

Ove brojke od kojih nam se može zavrtjeti u glavi, jasno pokazuju potencijal online tržišta.

Ono što je potrebno i kupcima i potrošačima je siguran i povoljan platni okvir i upravo to se planira osigurati novim Zakonom.

Kako ističu kreatori novog zakona, tržište za usluge online plaćanja Europske unije je rascjepkano i skupo, odnosno problematične su naknade za plaćanje preko Interneta.

- Usluge online plaćanja godišnje koštaju 130 milijardi eura, ili više od 1% BDP-a EU-a godišnje, a gospodarstvo EU ne može si priuštiti takve troškove online poslovanja, ako želi biti globalno konkurentno - ističu iz Europske komisije.


Lani je "online" ostvareno 423,8 milijardi eura prometa
 

Novi zakon, poboljšava zaštitu potrošaču kod online plaćanja, potiče razvoj i primjenu inovacije u online i mobilnom plaćanju, znatno smanjuje troškove online plaćanja i povećava sigurnost online i mobilnih platnih usluga.

Neke od promjena koje se uvode su sljedeće:

  • Uvođenje strogih sigurnosnih zahtjeva za pokretanje i obradu elektroničkog plaćanja i zaštitu financijskih podataka potrošača
  • Otvaranje tržišta za davanje usluga za online plaćanje tvrtkama koje nude potrošaču usluge platnog prometa na temelju pristupa informacijama o računu za plaćanje. Na primjer, obveznici koji nemaju kreditnu ili debitnu karticu će moći naći partnera kao što je Sofort u Njemačkoj ili Trustly u Nizozemskoj koji će kao autorizirana treća strana moći koristiti bankovne podatke potrošača za plaćanje u njegovo ime. Pružatelj usluge potrošaču ne smije dodatno naplatiti korištenje instrumenata plaćanja, kao što su kreditne i debitne kartice
  • Jačanje prava potrošača u brojnim područjima, uključujući smanjenje odgovornosti za neautorizirana plaćanja, uvođenje bezuvjetnih ("bez pitanja") prava na povrat novca i drugo.

Sustav poput Soforta omogućava kupovinu u ime potrošača
 

Još malo o novom Zakonu ili regulativi PSD2

Nova regulativa, koja se punim imenom zove Directive on Payment Services ili PSD2, je posljednji u nizu zakona nedavno usvojenih od strane Europskog parlamenta u cilju pružanja moderne, učinkovite i jeftine usluge online platnog prometa i poboljšanja zaštite za europske potrošače i poslovne subjekte.

Zakon je izglasan 8. listopada s 578 glasova "za", 29 "protiv" i 52 suzdržana.

- Europski potrošači žele znati kako su njihove isplate sigurne kada kupuju online. Ovaj zakon je korak prema jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije od kojeg će koristi imati i potrošači i tvrtke - rekao je o zakonu povjerenik Jonathan Hill, odgovoran za financijsku stabilnost, financijskih usluga i tržišta kapitala Europske unije.


Zakon je prihvaćen s 578 glasova "za", 29 "protiv" i 52 suzdržana.
 

Povjerenica Margareta Vestager, odgovorna za politiku tržišnog natjecanja, istaknula je kako će zakon omogućiti da se uz banke i druge tradicionalne davatelje usluga za online plaćanja, za njih natječu i novi inovativni “igrači”.

- Kako bi potrošači dobili sigurnu i učinkovitu uslugu online platnog prometa, mi osiguravamo zakonodavni okvir za ulazak tih novih igrača na tržište. Potrošači će uz nove usluge moći znatno lakše kupovati preko Interneta i pratiti potrošnju na različitim računima - zaključila je Vestager.

Kada će se PSD2 početi primjenjivati u Hrvatskoj?

Što se tiče konkretne primjene nove Direktive, ona još mora biti i službeno usvojena od strane Vijeća ministara EU, a zatim objavljena u Službenom listu EU.

Od tog datuma, države članice će imati dvije godine da uvedu potrebne promjene u svoje nacionalne zakone i usklade se s novim pravilima.

S obzirom na to da mi u Hrvatskoj kaskamo za svime, dobra je stvar da smo u EU pa će naši vlastodršci biti na ovaj način prisiljeni uvesti nova pravila za online trgovanje.

To će sigurno utjecati na daljnji rast Internet trgovine u Hrvatskoj, koja je prošle godine rasla vrtoglavih 92 posto!

Još nisi na online tržištu? Nemoj čekati, jer ovo je idealno vrijeme za otvaranje online trgovine.

A mi znamo sve o tome;) 

Izrada web stranica

Naša jezgra poslovanja i područje u kojem imamo najviše iskustva je upravo izrada web stranica po mjeri, za bilo koju djelatnost ili područje, neovisno čime se Vaša tvrtka bavi.

Izrada web trgovine

Internet trgovina je prodajno mjesto otvoreno 24 sata dnevno, svaki dan u godini. Otvaranje internet trgovine zahtjeva neusporedivo nižu investiciju s nemjerljivo većim potencijalom od fizičke trgovine.

Programiranje po mjeri

Potrebna Vam je aplikacija prilagođena Vašem poslovanju? Projektiramo i izrađujemo sve, od jednostavnih do kompleksnih sustava koji u potpunosti odgovaraju Vašim potrebama.

Blog

CRO COMMERCE 2019: Markerovi web shopovi ponovno među najboljima, Mobis.hr proglašen najboljom web trgovinom

Udruga eCOMMERCE Hrvatska okupila je preko 200-tinjak sudionika i posjetitelja 15. veljače 2019. na Zagrebačkom velesajmu kako bi svi zajedno podijelili iskustva i sudjelovali u dodjeli nagrada za najbolje web trgovine prema odabranim kategorijama.

opširnije

Kontaktirajte nas

MARKER d.o.o.
Braće Radića 52d - Jalkovec
42000 Varaždin

Potražite nas na karti

Tel: 042 / 421 700
Fax: 042 / 421 704

Newsletter