Europski parlament donio novi zakon za manje troškove i veću sigurnost 'online' poslovanja

Vrijeme čitanja: 5 min
20. listopad 2015.

Dobra vijest za online trgovce i potrošače ovih dana stigla je iz Europskog parlamenta, koji je usvojio novi zakon o online poslovanju.

Zakon bi trebao osigurati manje troškove i veću sigurnost online poslovanja.

Europski zakonodavci znaju kako moraju unaprjeđivati ecommerce tržište na kojem se lani samo na prostoru EU okrenulo 423.8 milijardi eura.

Ove godine predviđa se daljnji rast od 12,5% i oko 477 milijardi eura prometa.

Ove brojke od kojih nam se može zavrtjeti u glavi, jasno pokazuju potencijal online tržišta.

Ono što je potrebno i kupcima i potrošačima je siguran i povoljan platni okvir i upravo to se planira osigurati novim Zakonom.

Kako ističu kreatori novog zakona, tržište za usluge online plaćanja Europske unije je rascjepkano i skupo, odnosno problematične su naknade za plaćanje preko Interneta.

- Usluge online plaćanja godišnje koštaju 130 milijardi eura, ili više od 1% BDP-a EU-a godišnje, a gospodarstvo EU ne može si priuštiti takve troškove online poslovanja, ako želi biti globalno konkurentno - ističu iz Europske komisije.


Lani je "online" ostvareno 423,8 milijardi eura prometa
 

Novi zakon, poboljšava zaštitu potrošaču kod online plaćanja, potiče razvoj i primjenu inovacije u online i mobilnom plaćanju, znatno smanjuje troškove online plaćanja i povećava sigurnost online i mobilnih platnih usluga.

Neke od promjena koje se uvode su sljedeće:

  • Uvođenje strogih sigurnosnih zahtjeva za pokretanje i obradu elektroničkog plaćanja i zaštitu financijskih podataka potrošača
  • Otvaranje tržišta za davanje usluga za online plaćanje tvrtkama koje nude potrošaču usluge platnog prometa na temelju pristupa informacijama o računu za plaćanje. Na primjer, obveznici koji nemaju kreditnu ili debitnu karticu će moći naći partnera kao što je Sofort u Njemačkoj ili Trustly u Nizozemskoj koji će kao autorizirana treća strana moći koristiti bankovne podatke potrošača za plaćanje u njegovo ime. Pružatelj usluge potrošaču ne smije dodatno naplatiti korištenje instrumenata plaćanja, kao što su kreditne i debitne kartice
  • Jačanje prava potrošača u brojnim područjima, uključujući smanjenje odgovornosti za neautorizirana plaćanja, uvođenje bezuvjetnih ("bez pitanja") prava na povrat novca i drugo.

Sustav poput Soforta omogućava kupovinu u ime potrošača
 

Još malo o novom Zakonu ili regulativi PSD2

Nova regulativa, koja se punim imenom zove Directive on Payment Services ili PSD2, je posljednji u nizu zakona nedavno usvojenih od strane Europskog parlamenta u cilju pružanja moderne, učinkovite i jeftine usluge online platnog prometa i poboljšanja zaštite za europske potrošače i poslovne subjekte.

Zakon je izglasan 8. listopada s 578 glasova "za", 29 "protiv" i 52 suzdržana.

- Europski potrošači žele znati kako su njihove isplate sigurne kada kupuju online. Ovaj zakon je korak prema jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije od kojeg će koristi imati i potrošači i tvrtke - rekao je o zakonu povjerenik Jonathan Hill, odgovoran za financijsku stabilnost, financijskih usluga i tržišta kapitala Europske unije.


Zakon je prihvaćen s 578 glasova "za", 29 "protiv" i 52 suzdržana.
 

Povjerenica Margareta Vestager, odgovorna za politiku tržišnog natjecanja, istaknula je kako će zakon omogućiti da se uz banke i druge tradicionalne davatelje usluga za online plaćanja, za njih natječu i novi inovativni “igrači”.

- Kako bi potrošači dobili sigurnu i učinkovitu uslugu online platnog prometa, mi osiguravamo zakonodavni okvir za ulazak tih novih igrača na tržište. Potrošači će uz nove usluge moći znatno lakše kupovati preko Interneta i pratiti potrošnju na različitim računima - zaključila je Vestager.

Kada će se PSD2 početi primjenjivati u Hrvatskoj?

Što se tiče konkretne primjene nove Direktive, ona još mora biti i službeno usvojena od strane Vijeća ministara EU, a zatim objavljena u Službenom listu EU.

Od tog datuma, države članice će imati dvije godine da uvedu potrebne promjene u svoje nacionalne zakone i usklade se s novim pravilima.

S obzirom na to da mi u Hrvatskoj kaskamo za svime, dobra je stvar da smo u EU pa će naši vlastodršci biti na ovaj način prisiljeni uvesti nova pravila za online trgovanje.

To će sigurno utjecati na daljnji rast Internet trgovine u Hrvatskoj, koja je prošle godine rasla vrtoglavih 92 posto!

Još nisi na online tržištu? Nemoj čekati, jer ovo je idealno vrijeme za otvaranje online trgovine.

A mi znamo sve o tome;) 

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: