Što pokloniti za Božić? Izradite vodič za kupovinu poklona i privucite kupce u web shop!

10. prosinac 2018.

I druga nedjelja adventa je iza nas, a Božić se približava sve brže i brže. Uz ovaj najiščekivaniji blagdan u cijelog godini, približava se i kraj godine.

To znači da će svaki web shop biti zatrpan pisanjem izvještaja, organizacijom godišnjih odmora, pisanjem blagdanskih emailova za klijente i partnere, naručivanjem plata za blagdanski domjenak, pisanjem blogova, promocijom online ponude, stvaranjem primamljivih božićnih paketa… 

Kao da imate vremena za još nešto osim za disanje, a evo opet nas s nekim dodatnim savjetom kako povećati online prodaju. Najradije bi zakolutali očima i stisnuli iksić u gornjem desnom kutu, no ipak - pričekajte malo i opustite se. 

Osjećamo vašu bol i zato smo odlučili otkriti vam jedan tajni recept za pravo povećanje prodaje.

I ne.

Ne radi se o zamornoj optimizaciji fotografija proizvoda, uređivanju stranica s proizvodima, pisanju blogova, pisanju meta descriptiona i skupljanju pretplatnika na newsletter.

Riječ je o sasvim jednostavnoj stvari koju većina online trgovaca predvidi, a ima toliko veliki potencijal privući kupce i povećati prodaju… Vjerovali ili ne, riječ je o vodiču za kupovinu darova!

Zašto trebate online vodič za kupovinu darova? Jer 56% kupaca nema vremena za kupovinu

Mnogi nemaju vremena za božićnu kupovinu

Kupci su, kao i vi, također zauzeti tijekom blagdana, a i ako ćemo iskreno - ne da im se trošiti slobodno vrijeme na proučavanje online ponude iz nekoliko web shopova na koje su slučajno naletjeli u Googleu. A kako su tek bili lijeni kad nije postojalo interneta? 

Prije nego što se razvio online shopping, svi su bili primorani ići do fizičke trgovine gledati izloge i prelistavati hrpu kataloga. I dan danas na kućnu adresu dobivamo aktualne ponude i kataloge s preporukama kupovine raznih trgovina.

Za vrijeme blagdana najčešće je riječ o kupovini namirnica za blagdanski stol, kupovini poklona za najmilije i kupovini božićnih dekoracija. I to su savjeti koji svakako dobro dođu. Pogotovo kada nemate vremena za sebe, a kamoli za razmišljanje što ćete poslužiti na blagdanskom stolu i što ćete pokloniti svojim najmilijima.

I upravo vas ova bolna točka vaših kupaca (pronalaženje savršenog poklona za voljenu osobu), može uzdići iznad online konkurencije i donijeti vam veliki prihod.

Vjerovali ili ne, čak 56% kupaca nema vremena za božićnu kupovinu ili sve do zadnjeg trenutka ne zna što pokloniti prijateljima, djevojci, ženi, mužu ili roditeljima. Pa znate li vi sami?

Osim što su vodiči za kupovinu poklona pravi magnet za kupce i online promet, oni također:

 • povećavaju proizvodima vidljivost na Googleu
 • prigodan su format za promoviranje blagdanskih popusta i ponuda te blagdanske besplatne dostave
 • jednostavni su za napraviti - sve što trebate su fotografije proizvoda i tematika vodiča
 • izvrsni su sadržaj za dijeljenje

Kako izraditi vodič za kupovinu darova?

Vodič za kupovinu darova je zaista pametan plan no uspješan vodič je više nego običan popis korisnih proizvoda. Zapravo, popis proizvoda je tek početak. Uspješan vodič - onaj koji će generirati potencijalne kupce, privući posjetitelje i povećati online kupovinu treba uzeti u obzir i postojeće taktike strateškog marketinga. Ukratko, iako vodič treba biti veseo i božićnog duha, nemojte da vas Božić previše udari u glavu i da zaboravite na svoju marketinšku strategiju. 

Evo par savjeta kako napraviti vodič za kupovinu darova 

1. Odlučite tematiku vodiča i ciljanu publiku

Ako vam vodič za kupovinu poklona zvuči kao marketinška ideja prikladna za vaš web shop, prvi korak je da donesete odluke

Za početak odlučite što želite promovirati.

Vodič bi trebao imati određenu temu koja će privući određenu publiku pa razmislite koga želite targetirati i koje proizvode želite promovirati. 

Za koga ćete napraviti vodič?

Nakon što ste se odlučili za popis proizvoda i ciljanu publiku, izađite iz standardne forme 'Pokloni za nju' i 'Pokloni za njega'. Budite kreativni i pokušajte privući publiku privlačnim naslovom (kao što bi to napravili za blog). Na primjer:

 • Ovo su darovi koji će oduševiti svakog muškarca
 • Darovi za one sa smislom za humor
 • Vodič za kupovinu poklona prema horoskopskom znaku
 • Darovi koji će vas učiniti najboljim Djeda Mrazom ikad
 • Darovi za sve ljubitelje vina
 • Darovi za nove mame

Budući da su pokloni za nju i pokloni za njega među najtraženijima u Google, nemojte potpuno odustati od njih. Stvorite ih, no uz njih ponudite i nešto novo što će zabaviti publiku.

2. Pametno odlučite koje proizvode ćete staviti u online vodič 

Što će se naći na listi proizvoda?

Nakon definiranja ciljane publike i tematike vodiča, u vodič bi trebali dodati i proizvode koji odgovaraju određenoj tematici. No i ovdje morate dobro razmisliti. Izbjegnite sljedeće:

 • proizvode koji su vrlo skupi ili su dio skupocjenog seta
 • proizvode kojih često nema na zalihi
 • proizvode koje je dugotrajno i teško proizvesti
 • proizvode koji se ne podudaraju s ostalim proizvodima (na primjer, pod darove za djecu stavite novi model laptopa samo zato što je najprodavaniji proizvod)
 • proizvode koje nećete više naručivati, a vodič će biti aktualan

Vodič bi u svakom slučaju trebao sadržavati praktične, jednostavne i cjenovno pristupačne artikle. Zapravo, ne bi smio sadržavati išta na što će kupci trebati čekati i po mjesec dana na dostavu. Ipak će kupci kupiti nešto prema vašoj preporuci pa nemojte predlagati nešto što bi moglo uzrokovati probleme. 

3. Kako će online vodič izgledati? Stvorite skicu, linkove i popis posebnih grafičkih potreba

Vodič za kupnju može imati nekoliko formata. Najbolji su:

 • PDF format. PDF format omogućuje pregled vodiča online i njegovo preuzimanje. Nedostatak je što ne pomaže u SEO optimizaciji jer Google ne prepoznaju PDF format.
 • Vodič kao nova CMS stranica unutar web shopa. Možete dati izraditi novu CMS stranicu s naslovom Vodič za kupnju poklona unutar vašeg web shopa ili stvoriti landing stranicu.
Vodič za kupovinu darova mall.hr
Primjer vodiča za kupovinu darova na mall.hr

 

Neki ambiciozniji online trgovci znaju izraditi interaktivne vodiče pomoću alata kao što je ISSUU ili stvaraju posve nove mikro stranice (posebne stranice koje nisu dio web shopa) samo u svrhu prikazivanja preporuka za darove. 

Ako već imate ideju kako će izgledati vodič, uzmite olovku i papir i ugrubo skicirajte izgled vodiča. Označite gdje će se nalaziti proizvod, gdje tekst i gdje cijena te pokušajte odrediti gdje će se nalaziti linkovi na dotični proizvod. Na fotografiji, tekstu i cijeni ili samo na fotografiji? Dobro razmislite jer nitko ne voli pretraživati po web shopu za određeni proizvod kad mogu jednostavno kliknuti na link.

Uz razmještaj vizualnih elemenata, trebali bi napraviti popis posebnih grafičkih elemenata. Na primjer, rotirajuće bannere, posebne animacije kao što su padanje pahuljica i mahanje snješka.

Napravite sve odjednom tako da nećete u zadnji tren imati fiks ideje i zamarati web dizajnere i programere. 

4.  Vrijeme je da slatkim okicama pogledate svojeg najboljeg prijatelja - web dizajnera

Sljedeći korak je priopćiti vašu super, ludu, najbolju ideju ikad, vašem web dizajneru. Pogotovo sada kada ima najviše posla 
 
Vodič za kupnju morao bi biti u skladu s dizajnom web shopa. Koristite iste vizuale i isti font kako bi ostali prepoznatljivi široj publici, a što se tiče boja ovdje se da diskutirati. Neki će reći da ostanete vjerni svojim bojama, a neki će reći da poludite i uživite se u božićni duh! Crveno, zeleno, zlatno, žuto… Žaruljice, disco… Sve je dozvoljeno 

5.  Pobrinite se da vodič izgleda dobro na različitim platformama i mobilnim uređajima

Online vodič za kupovinu darova mora se ispravno prikazivati na svim mobilnim uređajima
I djed Božičnjak googla na mobitelu

 

Kupci će zasigurno gledati vodič na različitim mobilnim uređajima i platformama zbog čega bi se trebali pobrinuti da se vodič neće vizualno raspasti na mobilnim uređajima, tabletima ili na desktopu. 

Imajte na umu da sve više Hrvata kupuje preko mobitela pa se pobrinite da su CTA gumbi dovoljno veliki za prstiće kupaca

6. Optimizirajte vodič za još veću prodaju i iskoristite cross-selling!

Iskoristite vodič kako bi promovirali posebne blagdanske ponude. Na primjer, besplatna dostava, dva za cijenu jednoga i posebni božićni paketi. 

Ako ćete za vodič izraditi posebnu web stranicu koju Google itekako vidi, pobrinite se da kvalitetno opišite proizvode (barem do 50 riječi po proizvodu). U opis proizvoda uključite i ključne riječi kako bi s novim sadržajem proširili vidljivost na Googleu. 

Ovo je također savršena prilika za cross selling! Ponudite kupcima drugi, komplementarni proizvod! Zašto da kupe samo novi laptop? Uz laptop bi dobro došao miš, podloga za miš i torba za laptop

Cross-selling je izvrstna blagdanska strategija za povećanje prodaje
Aaaaa, čekaj malo! Uz mobitel koji sam kupila, dobro bi došla i ova zaštitna maskica u izlogu!

 

Što je najbolje, kupcima neće smetati što im preporučujete proizvode koji savršeno nadopunjuju postojeći! Štoviše, bit će vam zahvalni! Ako kupce vodite prema korisnim proizvodima onda im zapravo radite uslugu i štedite vrijeme koje bi oni potrošili na potragu.

 7. Prije objavljivanja vodiča provjerite je li web shop spreman za kupovinu

Vodič je napravljen, Božić samo što nije tu, i jedino što vam je preostalo je što prije objaviti vodič. Ne još!

Vodič ne bi trebao biti implementiran sve do kad web shop nije spreman za to. To znači da bi prije objavljivanja trebali:

 • provjeriti rade li svi linkovi u vodiču
 • provjeriti imaju li svi proizvodi detaljne opise, veličinu, cijenu i dostupnost
 • provjeriti za nekoliko proizvoda mogu li se brzo i jednostavno dodati u košaricu i kupiti

Budući da vas očekuje povećani online promet, provjerite hoće li vaša trenutna usluga hostinga moći podnijeti povećani promet i pokušajte na sve moguće načine smanjiti rizik sporog učitavanja stranica ili pad web shopa.

8. Vrijeme je za online promociju vodiča za kupnju poklona

Što se tiče promocije, blagdani su savršeno vrijeme za velike i lude marketinške ideje. Promovirajte vodič gdje god možete! Posebno na kanalima na kojima obično dobivate najveći promet. 

Vrijeme je za online promociju vodiča za promociju darova

Promovirajte vodič tako da:

 • Ubacite link u newsletter. Vodič može biti cijela svrha slanja newslettera, no ako nije tada u zaglavlje ili podnožje newslettera svakako uključite link.
 • Objavite vodič na društvenim mrežama. Podijelite link na društvenim mrežama ili pokušajte izraditi Facebook reklamu pomoću Canvasa koja je usredotočena na mobilne uređaje.
 • Promovirajte vodič pomoću bloga. Ako vodite blog, posvetite jedan članak isključivo vodiču za kupovinu poklona. Podijelite blog na društvenim mrežama i u newsletteru.

Stvorite vlastiti vodič za kupnju poklona

Iako je blog podulji, morate priznati da je izrada vodiča poprilično jednostavni proces. Nadamo se da smo vas dobro pripremili i da ćete iskoristiti nekoliko naših savjeta i ideja. Vodiči za darivanje u ovo su doba godine zaista nešto što morate imati, tako da je važno da se budete drugačiji od drugih. Prije svega, bitan je sadržaj, a nakon njega pametni strateški marketing.

Mi možemo biti vaš Djed Božićnjak

Ako trebate pomoć, slobodno se javite! I naravno, ako ćete za Božić poželjeti novi web shop, rado ćemo biti vaš Djed Božićnjak. 

Želim novi web shop!

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...