5 odličnih razloga za odabir custom made CMS sustava

06. kolovoz 2018.

Odlučili ste se modernizirati, pokrenuti prodaju putem interneta i svojim kupcima dati još jednu mogućnost za kupnju vaših proizvoda.

Čestitamo na ovom velikom i važnom koraku!

Ono što ćemo vam odmah u početku reći je to da pokretanje online biznisa nije baš lako kao što se čini. Potrebno je brinuti o plaćanju, dostavi, marketingu i zadovoljstvu kupaca te konstantno nadograđivati sustav. No, prije svega je važno za to izgraditi dobro temelje.

Postoje dvije vrste temelja:

  • Open source CMS - sustav koji koristi već gotove predloške za izradu web stranice kojom ćete sami upravljati i nadograđivati je.
  • Custom made CMS - vlastito izrađeni CMS sustav na kojem će web developeri za vas izraditi web stranicu baš onakvu kakvu ste zamislili u svojoj glavi.

Online platforme kao što su WordPress, Wix i Squarespace dobar su izbor za manje projekte, no ponekad ne mogu podnijeti teret onih koji žele veliki web shop s puno proizvoda i različitih mogućnosti ili zahtjevnog dizajna. Takvi će morati sreću potražiti na nekom drugom mjestu. 

To “drugo mjesto” je custom made CMS i rezerviran je za velike rakete.

Custom made CMS sustav

U custom made CMS sustavu moguće je izraditi web shop samo za vas i naknadno implementirati nove ideje i zamisli. Možete poželjeti stranicu kakvu ima Apple samo još bolju ili mijenjati dizajn jer vam se odjednom više sviđa Samsungov web.

Možete izmisliti nešto sasvim novo i originalno što nitko nema te postati inspiracija drugima.

Dok u glavi crtate svoj savršen web, pročitajte pet odličnih razloga zašto ga trebate graditi na custom made sustavu:

1. Estetika i implementacija novih funkcionalnosti

Digitalni svijet mijenja se i napreduje svakog dana.

Zamislite koliko je različitih niša u prodaji i kakve zahtjeve i potrebe svaki vlasnik web trgovine ima. A sad zamislite da na dnevnoj bazi svaka trgovina koja nešto prodaje online, šalje svoje upite, traži podršku i želi nešto mijenjati, oduzimati ili dodavati, a sustav je ograničen.

Open source CMS ne može u isto vrijeme provoditi funkcionalnosti koje će biti prilagođene svakoj niši i svakom webu, a kada se uvede novi modul, on je nametnut svim korisnicima, bez da se prethodno s time slože.

Kod custom made CMS-a klijent je taj koji postavlja zahtjeve i predlaže elemente i module koje želi, a to mu daje prostora da na svoj web postavi nešto originalno i bude jedinstven, a ne isti kao i svi ostali.

2. Veća sigurnost

Iako je WordPress najčešće korišten Open-Source CMS na svijetu, također je i jedan od najčešće hakiranih sustava, a velike tvrtke jednostavno si ne mogu dopustiti hakiranje.

Kada je riječ o hakiranju, vjerujte da postoji nešto još gore od narušenog poslovanja, a to su penali od Googlea.

Google koji može potpuno srušiti autoritet stranice u koju su uložene godine truda. To je milijunski gubitak.

U slučaju hakiranja ekipi iz open source CMS podrške ponekad je potrebno nekoliko dana da bi reagirala, dok pružatelj usluga na custom made CMS-u garantira uklanjanje problema u nekoliko trenutaka.

Kad smo kod sigurnosti, važno je napomenuti da nemaju svi open source CMS sustavi mogućnost dodjeljivanja različitih uloga na stranici pa svi korisnici koriste iste pristupne podatke i dijele ulogu administratora što također može biti vrlo opasno.

S druge strane, na custom made CMS-u mogu se dodijeliti razne uloge korisnicima (admin, editor, moderator…) s različitim pristupnim podacima. Uz to se svaki ulazak u administraciju stranice i svaka izmjena evidentira.

3. Lakša prilagodba

Predlošci web stranica u open source CMS-u izrađeni su za različite niše, no nedostaje mogućnosti za editiranje tih templatea jer sustav zapravo održava netko drugi. Netko drugi dodaje pluginove i module koji su najčešće prilagođeni prosječnim korisnicima.

Zbog toga se custom made web stranice izrađuju za one koji nisu prosječni korisnici. Za one kojima prilagodba treba sada i odmah. Za one koji žele nešto što još nitko nije postavio na stranicu. Za one kojima su konstantno povećanje brzine i responzivnost na vrhu ljestvice prioriteta jer neprestano imaju nove ideje i žele uključiti nove mogućnosti.

4. Brže rješavanje problema

Iako je u open source CMS-u moguće mijenjati osnovni kôd prema vlastitim željama, nisu svi vični razumijevanju kompleksnog programskog jezika i uređivanju html kôda.

Također, neke poteškoće teže je otkloniti kada niste u direktnom kontaktu s pružateljem usluga već svoje primjedbe šaljete putem obrasca ili rješenje problema tražite na forumima.

S druge strane, tehnička podrška koja održava custom made CMS brže će riješiti vaše probleme jer vam uvijek stoji na usluzi. Možete ih kontaktirati telefonom ili čak osobno posjetiti, oni će vaš problem riješiti u najkraćem mogućem roku.

5. Edukacija za administratore

Najbolji dio custom made CMS-a je što će vas netko:

  • naučiti kako upravljati stranicom,
  • prikazati sve prednosti koje možete koristiti te vam
  • predstaviti module koje možete uključiti.

Što se open source sustava tiče, naravno da postoje tutoriali za korištenje, no onome tko je postavio video na YouTube nećete moći direktno reći: "hej, meni to ne uspijeva!” ili “ne mogu pronaći taj modul!”, već ćete se morati sami snaći.

Posao web administratora u tvrtkama često se dodjeljuje osobama koje nikad nisu ili su vrlo malo radile u nekom od sustava za upravljanje web stranicom, a nevolje ih često snađu već u početku, kada treba kupiti domenu ili voditi brigu o hostingu.

Složit ćete se da je puno lakše taj posao prepustiti nekome tko zna što radi, zar ne?

Marker za svoje klijente izrađuje jedinstvene web stranice i web trgovine te razne e-commerce projekte bazirane na custom made CMS-u.

Stoga, ako želite lansirati raketu, a ne znate je samostalno izgraditi, javite se u Marker. Mi ćemo je izgraditi za vas.

Rakete koje su već u orbiti

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • marker.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Google ads, Meta ads

Google analytics