Budućnost e-commercea: skladište u kojem rade roboti

Vrijeme čitanja: 7 min
29. lipanj 2015.

Upozorenje prije čitanja teksta i gledanja videa: sadrži uznemirujući sadržaj.

Hrvatska ekonomija ne stoji najbolje. To nije činjenica koja će te uznemiriti.

S tim smo se ili pomirili (na pola) ili ovaj naš blog čitate u rentanom stanu u Berlinu, Denveru, Perthu ili kud ste se već odselili.

Na kojoj je razini e-commerce u Hrvatskoj?

Tek smo na početku. U cijeloj državi posluje oko 500 web shopova. Iako Google bilježi rast narudžbi preko interneta.

Slovenci, koji su često predmet sprdnje Hrvata zbog veličine svoje države, imaju 1.612 web shopova (zbrojili smo broj online trgovina na www.trgovine.net).

Tko je sada smiješan?

Tim brojkama želimo samo naglasiti da kaskamo u e-commerceu. Dok Slovenci galopiraju mi hranimo ponije s travicom na eko-imanju.


Dok u Sloveniji galopiraju prema razvijenom e-commerce tržištu, Hrvati se još igraju s ponijima 


Istovremeno se pravila igra na internetu mijenjaju iz dana u dan. 

Hrvatski trgovci tek sad shvaćaju koliko je važno i bitno povezati stanje robe u poslovnom informacijskom sustavu (ERP sustav) sa stanjem u svojoj internet trgovini.

Istovremeno, preko velike bare, u Sjedinjenim Američkim Državama u skladištu veličine četiri nogometna igrališta smješteno je milijun proizvoda koji će se prodati isključivo putem interneta.

I sada onaj dio koji za neke može biti uznemirujuć: u njemu rade roboti.

Zašto?

Jer nijedan čovjek ne može pratiti taj tempo i ne može biti toliko točan. 

U Massachusettsu na 25.500 metara kvadratnih skladišta Quiet Logisticsa 200 robota pomažu 400 ljudi u pripremanju 10.000 do 20.000 narudžbi dnevno

Točnost izvršenja zadatka robota je 99,99%, a faktor “ljudske greške” je eliminiran iz procesa.

Postoje tri tipa robota, a svaki od njih ima svoj identitet i svoje zadatke. 

Kada rade, to izgleda poput vrlo dobro isplanirane koreografije, a skladištem se kreću brzinom od 10 kilometara na sat. 

Roboti iz skladišta ne griješe

Ne griješe.
To je moguće zbog bar kodova preko kojih se roboti kreću i kamera koje zajedno komuniciraju i usmjeruju robota prema njegovom odredištu. 

Roboti su samo 76 cm dugački, 64 cm široki i 41 cm visoki. Tako nekako je izgledao i R2-D2 (valjda ne moramo objašnjavati da je to robot iz Ratova zvijezda).
Tako su mali, ali dovoljno jaki da dignu tonu robe. Samostalno dolaze i do stanica za punjenje kada im se baterija isprazni. 

U svemu je zastrašujuće koliko svijet ide naprijed, a gdje smo u svemu "mi Hrvati".

Pogledajte gdje su Amerikanci sada, a gdje će Slovenci biti za 15, a Hrvati za 50 godina (ako nas još bude ;)

 

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: