Budućnost online šopinga - leteći roboti koji u pola sata dostavljaju robu na kućnu adresu

02. prosinac 2013.

Dok mi još razmišljamo o tome ima li smisla ulagati u web shop ili ne, Jeff Bezos, čelnik Amazona, u realnost počinje pretvarati nešto što smo do sada jedino mogli vidjeti u SF filmovima.

Ovaj trgovinski megadiv koji se već okrenuo vojsci robota za upravljanje svojim skladištima, odlučio je u bližoj budućnosti i jednom dijelu dostave ponuditi isti tretman - u pripremi je nova Amazonova usluga dostave koja će se zvati Prime Air. Ne bi joj inače poklanjali neku specijalnu pozornost da naručeni paketi umjesto standardnim cestovnim rutama na kućnu adresu ne dolaze zrakom.

Pomoću letećih robota.

Iako je cijela stvar još uvijek “work in progress”, demonstrirana je na Amazonovim YouTube stranica putem prigodnog videa, a mi jedino što možemo ustvrditi je sljedeće - vau.

Naravno, trebat će prvo riješiti legalne okvire ove priče budući da zrakom ne mogu putovati bilo kakve letjelice, a tu je i sigurnosni problem budući da robotske letjelice ne bi smjele slučajno ispustiti nekome paket na glavu.

I još neki tehnički problemi u koje sada nećemo ulaziti. 

No Jeff nas uvjerava kako je ovo usluga samo pitanje vremena te kako u nas u bližoj budućnosti očekuje u zraku more ovakvih letjelica.

Ovo ako uspije zaživjeti, bez sumnje će dodatno zacementirati vodeću poziciju najvećeg svjetskog lanca internet trgovina kada je riječ o maloprodajnom tržištu.

Dostava u svega pola sata od kada se nešto naručili na internetu? Uskoro će i to biti moguće.

Pod uvjetom da niste predaleko od Amazonovog skladišta i da ne kupujete na internetu štednjak.

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

Zatvori

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: