PayPal u Hrvatskoj

21. veljača 2012.

PayPal u Hrvatskoj

PayPal, servis za on-line naplatu roba i usluga najrasprostranjeniji je sustav naplate trenutno u svijetu. Iako ne pretjerano popularan kod hrvatskih web shopova, obični korisnici navikli na kupovanje u stranim web shopovima odavna ga koriste tako da ćemo se u ovom tekstu malo više osvrnuti na PayPal iz perspektive prodavača.

Da bi pokrenuli vlastiti web shop, odn. web trgovinu, naravno, potrebne su Vam web stranice, te imati rješen odnos s nekom od financijskih kuća koja će prihvaćati narudžbe i procesirati ih. Financijska kuća pro svakoj transakciji provjerava validnost kreditne kartice naručitelja, te sigurnim transakcijama "prebacuje" novac s kreditne kartice Vama kao prodavaču.

Iako se prodaja putem kreditnih kartica može činiti kao jednostavno i jeftino rješenje, svakako nije jeftino za web trgovine koji nemaju velik promet i prihode. Financijske kuće po raznim sustavima naplaćuju svoje usluge koje malim web shopovima nisu jeftine i često su jedna od kočnica daljeg razvoja poslovanja.

Da ne bi sve bilo tako crno, eto PayPal-a. Kao i financijske kuće pružaju korisnicima usluge sigurnog transfera novca.

Kako PayPal funkcionira?

Kupac na kraju kupovine biva preusmjeren na stranice PayPal-a gdje unosi potrebne informacije o svojoj debitnoj ili kreditnoj kartici. PayPal potom vrši provjeru kartice i daje obavijest o provjeri. Ukoliko je sve OK, kupac dobija poruku o uspješno provedenoj transakciji. Potom vlasnik web shopa dobija mail u kojem se navodi da je kupac uplatio određeni iznos, te da se roba ili usluga može isporučiti.

Važno je za napomenuti da vlasnik web trgovine nema nikakvig kontakta s karticom kupca, te da sve transakcije i transfere odrađuje PayPal, a vlasnik web trgovine i kupac samo dobijaju obavjesti.

A koliko će to mene koštati?

Sama registracija na Paypal besplatna je bez obzira na koji način planirate koristiti Vaš PayPal račun, bilo da namjeravate kupovati ili prodavati. PayPal od svake transakcije uzima 2.4% do 3.4% što ovisi o prometu u prethodnom mjesecu.

Kad tek uključite PayPal u svoj sustav naplate PayPal će Vam zarađeni novac isplatiti nakon 30 dana. Tih 30 dana zaštita je kupcima za slučaj prijevara ili zloporaba. Svaki kupac unutar tog roka može tražiti povrat svojih sredstava od PayPal-a. Nakon određenog vremena Vašeg poslovanja putem PayPal-a to vremensko ograničenje će se ukinuti.

Ne zaboravite! PayPal posluje u preko 190 zemalja!

Zatražite ponudu za izradu web trgovine

6.243 tvrtki svaki tjedan besplatno prima naše korisne savjete na email. Pridruži im se...

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • marker.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Google ads, Meta ads

Google analytics